Pelješki plavci otvaraju vinsku sezonu u Zagrebu

U petak, 24. siječnja 2020. u restoranu Klub književnika u Zagrebu održat će se vinska kušaonica „Pelješac u Zagrebu“ kojom će se, u organizaciji udruge Vinoljupci, posjetiteljima predstaviti deset peljeških vinarija. Manifestacija započinje u 18 sati, a osim u biranim vinima posjetitelji će moći uživati u slasnim zalogajima i živoj glazbi.

„Ovogodišnje druženje s pelješkim vinarima četvrto je po redu u organizaciji naše udruge. Ovu manifestaciju doživljavamo kao tradiciju, dok je za plavce rezerviran prve kušaonice u godini, s kojom otvaramo sezonu vinskih druženja. Pelješac u Zagrebu jedno je od najposjećenijih događanja u našoj organizaciji. Zadovoljstvo vinara, posjetitelja i nas organizatora sa svakim je susretom sve veće. Stoga ove godine očekujemo još bolju atmosferu i, naravno, još veći broj posjetitelja“ – istaknula je Irena Lučić, glavna organizatorica projekta, te napomenula kako je riječ uglavnom o malim pelješkim vinarijama čija je vina teško, ako ne i nemoguće pronaći i kušati u Zagrebu. Manifestacija je organizirana u suradnji s udrugom „Plavac mali – Pelješac“.

Na manifestaciji će se predstaviti deset peljeških vinarija – Matković, Violić, Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, PZ Dingač, Ponos, Gregurević, Bezek te Dingač-Skaramuča. Jasno je da u ovoj vinskoj priči glavnu ulogu ima plavac mali, kojeg će nazočni vinoljupci moći kušati u raznim varijantama – od barriquea do desertnog vina, te kao selekcije s položaja Postup i Dingač. No pronaći će se tu i drugih autohtonih sorti, poput pošipa i rukatca, te desertnih vina i zanimljivih kupaža.

Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja koje broji preko 1000ha površine pod vinovom lozom. 90% nasada čine crne sorte, među kojima je najzastupljeniji plavac mali, autohtona hrvatska sorta. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate, plavac mali uzgojen na položanima Dingač i Postup pokazuje iznimnu kvalitetu zbog koje je davnih 1960-tih postigao (i do današnjih dana zadržao) svjetsku slavu. Nakon velikih uspjeha peljeških vina u razdoblju od 1960-1990 i posljedičnog “spavanja na lovorikama”, ova se regija budi i pomlađuje. Tome najviše pridonosi generacija novih, malih vinara koji posljednjih petnaestak godina na poluotoku rade zdravu konkurenciju „starosjediocima”, ali i faktor tehnološkog napretka i inovativnih pristupa proizvodnji vina. Zahvaljujući navedenome, za dobar plavac mali više ne moramo izdvajati basnoslovne svote novca te ga možemo kušati u raznim stilovima proizvodnje.

Osim prilike za degustaciju vina po popularnim cijenama, posjetitelji će imati priliku upoznati vinare, saznati više o izloženim vinskim etiketama te uživati u ukusnim zalogajima i živoj glazbenoj kulisi dueta Pi(j)em.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno sedam open-air vinskih festivala, te preko 50 manjih vinska događanja i susreta s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. „Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.“ – pojasnila je Irena Lučić

Dodatne informacije o manifestaciji i radu udruge potražite na www.vinoljupci.com.hr kao i na www.facebook.com/vinoljupci

Vinoljupci