POČINJE „NAJPLAVIJI“ TJEDAN U CRIKVENICI – „TJEDAN PLAVE RIBE“

Hej, vi! Da, da, baš vi! Spremate li kofere za put u Crikvenicu? Ako ne, vrijeme je da krenete.

Lipanj je u Crikvenici u znaku plave boje i to ne samo zbog mora i neba. Plava sam i ja, a mogu biti malena ili krupna. Ja sam plava riba, a meni je posvećen cijeli tjedan na crikveničkoj rivijeri.

Od 22. do 29. lipnja u Crikvenici se održava „plavi“ tjedan – šesti po redu „Tjedan plave ribe“. Pitate se zašto je tjedan dana posvećeno baš meni? Nekada sam bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani. Osim toga, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na mene, plavu ribu, ali i ostale ribe. Mnogi od njih su svoje vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. A ne zaboravimo i činjenicu da spadam u zdravu prehranu. „Tjedan plave ribe“ vezan je uz projekt „Cesta plave ribe“ koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Prezentacija „Ceste plave ribe“ održat će se u ponedjeljak, 25. lipnja u centru Crikvenice od 19 sati. Iako je prvotni termin bio 22. lipnja, prezentaciju smo odgodili zbog najave lošeg vremena. Nakratko zaboravite na meso i mesne proizvode jer sve posjetitelje očekuje bogata gastro ponuda jela od plave ribe, kao i kulinarska radionica s vrsnim kuharima Draganom Viskovićem i Nikolom Cossuttijem. Pripremat će se ukusni specijaliteti kao što su crkveniške rupice, brudit, domaća zelena tjestenina s tunom i salsom, fishburger i sl. Moći ćete pogledati i prezentaciju ribolovnoga alata, a kada probate sve moje specijalitete, slobodno zaplešite, jer će se za još veseliju atmosferu pobrinuti glazbeni sastav „Nebuloza“.

Nemojte misliti da su sva događanja u tjednu posvećenom meni smještena u Crikvenicu. Slave me i vole na cijeloj crikveničkoj rivijeri! U subotu, 23.lipnja, bit će veselo i u Jadranovu i u Crikvenici. Jadranovo priprema „Feštu od tune“ na rivi Mulina u 19 sati, a u centru Crikvenice se održava „Večer ribarske tradicije“ s početkom u 21 sat. Ponedjeljak je dan za „Ribarsku feštu od lokarde“ u centru Selca u 19 sati, a četvrtak, 28. lipnja, za dramaljsku lučicu Pazdehovu u kojoj će se također održati „Ribarska fešta od sardele i lokarde“ s početkom u 19 sati.

Naši ugostitelji za vas su pripremili menije po cijeni od 100,00 kn, koje ćete moći odabrati i kušati tijekom cijelog, promotivnog tjedna u nekima od ugostiteljskih objekata, a to su: „Amor“ (Crikvenica), „Bodulka“ (Crikvenica), „Domino“ (Dramalj), „Feral“ (Jadranovo), „Kantunić“ (Selce), „Karoca“ (Crikvenica),  „Mendula“ (Crikvenica) i „Riva“ (Selce).

Posjetite nas i otkrijte kakav je osjećaj koračati „Cestom plave ribe“ i što je na njoj tako posebno. Možda nisam zlatna ribica i ne ispunjavam sve želje, ali svakako mogu zadovoljiti i najvećeg gurmana u vama.

 

 

PR: Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice