Popi’ i pojedi u Vrbniku

Vrbnik će ovog vikenda ponovno biti domaćin serije događanja koja čine osmo izdanje manifestacije Popi’ i pojedi. Radi se o eno–gastro i kulturnim priredbama koje će se tijekom ljetnih mjeseci održati u Vrbniku na otoku Krku. Manifestacije su već odavno prepoznate i posjećene od strane domaćih i stranih gostiju.

Popi’ i pojedi je krovni naziv priredbi koje promoviraju autohtone vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izričaje. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini. Osma serija atraktivnih programa i vrhunska prezentacija autohtonih proizvoda gostima pruža mogućnost za uživanje svim čulima te definitivno učvršćuje poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro destinacije na Kvarneru.

Popi’ i pojedi! u Vrbniku gostima nudi tri različita događaja tijekom turističkih vikenda u mjesecima srpnju i kolovozu. Festival žlahtine održava se od 30. lipnja do 01. srpnja, zatim se od 08. do 15. srpnja održavaju Dani šurlica, a kraj kolovoza obilježit će Dani vina otoka Krka., od 24. do 25. kolovoza.

Festival žlahtine počinje ove subote, od 17 do 20 sati za goste su otvorena vrata vrbničkih vinskih podruma. Ljubiteljima vinske kapljice i onima željnih dodatnog znanja na raspolaganju će biti ljubazni domaćini PZ Gospoja-Toljanić, Kuća vina Ivan Katunar i Vinarija Nada. Rado će svim posjetiteljima ispričati priču o vlastitom podrumu i proizvodnji ili odgovoriti na bilo koje pitanje o vinu i vinogradarstvu.

U 20 sati na Trgu Škujica HGK Županijska komora Rijeka predstavit će publikaciju „Vinska putovnica Primorsko-goranske županije“. Putovnica je rezultat suradnje svih vinara PGŽ, s ciljem doprinosa brendiranju i prepoznatljivosti eno ponude naše regije. Udruga vinara otoka Krka „Bukaleta“ dodijeliti će tom prigodom priznanja nagrađenim vinarima s ovogodišnjeg natjecanja.

U nastavku programa slijedi koncert grupe Whiteheads iz Rijeke te zabava uz grupu Pan.

 

 U nedjelju prvog srpnja, u Vrbniku se tradicionalno održava proslava pastirskog blagdana Razgon. U sklopu proslave, posjetitelji mogu na radionici udruge Rukotvorine iz Krka naučiti filcati vunu, posjetiti sajam autohtonih proizvoda, pogledati folklorni nastup članova VKD Frankopan, uživati u koncertu klape Contra iz Splita te zabaviti se i zaplesati uz Family band iz Vrbnika.

Svakog ljeta, pored Općine Vrbnik i Turističke zajednice Vrbnik, poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’ i pojedi daju vrbnički vinari i ugostitelji.

 

 

PR: TZO Vrbnik, Sanja Polonijo