Popi’ i pojedi u Vrbniku

Vrbnik će ovog vikenda ponovno biti domaćin serije događanja koja čine sedmo izdanje manifestacije Popi’ i pojedi. Radi se o eno–gastro i kulturnim priredbama koje će se tijekom ljetnih mjeseci održati u Vrbniku na otoku Krku. Manifestacije su već odavno prepoznate i posjećene od strane domaćih i stranih gostiju.

Popi’ i pojedi je krovni naziv priredbi koje promoviraju autohtone vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i glazbene izričaje. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini. Sedma serija atraktivnih programa i vrhunska prezentacija autohtonih proizvoda gostima pruža mogućnost za uživanje svim čulima te definitivno učvršćuje poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro destinacije na Kvarneru.

Popi’ i pojedi! u Vrbniku gostima nudi tri različita događaja tijekom turističkih vikenda u mjesecima srpnju i kolovozu. Festival žlahtine održava se od 30. lipnja do 02. srpnja, zatim se od 09. do 16. srpnja održavaju Dani šurlica, a kraj kolovoza obilježit će Dani vina otoka Krka., od 25. do 26. kolovoza.

Festival žlahtine počinje već ovog petka, od 17 do 20 sati za goste je otvoren podrum Vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom, a u subotu prvog srpnja također od 17 do 20 sati vrata vrbničkih vinskih podruma. Ljubiteljima vinske kapljice i onima željnih dodatnog znanja na raspolaganju će biti ljubazni domaćini. Rado će svim posjetiteljima ispričati priču o vlastitom podrumu i proizvodnji ili odgovoriti na bilo koje pitanje o vinu i vinogradarstvu.

U nedjelju drugog srpnja, u Vrbniku se tradicionalno održava i proslava pastirskog blagdana Razgon. U sklopu proslave, posjetitelji mogu na radionici udruge Ruta iz Cresa naučiti filcati vunu, posjetiti sajam autohtonih proizvoda, razgledati drugu izložbu krčke ovce, pogledati takmičenje u striži ovaca ručnim škarama, uživati u folklornom melosu članova VKD Frankopan i zabaviti se i zaplesati uz trio Šajetu!

U organizaciji izložbe sudjeluju Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, a pokroviteljstvo je Ministarstva poljoprivrede.

Nakon prošlogodišnje uspješno održane prve izložbe krčke ovce, želja organizatora da ona preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će doprinijeti očuvanju hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja, kao i samih proizvoda, se ostvaruje. Izvorne pasmine domaćih životinja, kao i proizvodi dobiveni od njih, dio su nacionalne kulturne baštine, te predstavljaju dio naše bogate povijesti.

Svakog ljeta, pored Općine Vrbnik i Turističke zajednice Vrbnik, poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’ i pojedi daje i udruga vinogradara i proizvođača vina Žlahtina čiji članovi otvaraju svoje podrume kako bi turistima približi vrijednost žlahtine, autohtone primorske vinske sorte.

PR: TZ Vrbnika