Posel se deli na fašničkoj baušteli od 22. veljače!

Najstarija i najveća pokladna manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske strelovito se približava i još nas samo mjesec dana dijeli do početka samoborskih fašničkih spelancija.

Prvo ono bitno – ključevi Grada Samobora preuzimaju se 22. veljače i na vlasti se ostaje do 5. ožujka. Sraka i Princ su spremni, pravosudni aparat se podmazuje na veselje Suca, a Fiškal si je uzeo godišnji da može raditi u “fušu”. Naime, ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”! Pripremite krampove, lopate, stetoskope, var mašine, tastature i tipkovnice, angažirajte kume i kumove, animirajte stranačke kolege i drugove, zasučite rukave i ajmo delati u 193. Slobodnoj Samoborskoj Fašničkoj Republici!

Drugo bitno – nemre se samo delat. Sve zamaskirane posjetitelje čekaju dva vikenda opuštajuće zabave na Trgu kralja Tomislava koji će biti preimenovan u Trg fašničkih velikana, mališani će dobiti svoj šareni kutak na Trgu Matice hrvatske, zanimacije su pripremljene i u Kleščićevoj, na Trgu iza pošte, luna parku kod kina i klizalištu u bivšoj vojarni. Fašničke zabave neće biti samo na vanjskim, nego i u unutrašnjim prostorima, što znači da se za nju dobro pripremaju i samoborski ugostitelji.

Očekuje se 4500 tisuće malih i velikih maškara u povorkama i na središnjoj pozornici, dolaze maskirane skupine iz cijele Hrvatske, mjesni odbori spremaju svoja tradicionalna alegorijska kola, priprema se Fašnički triathlon, trčat će se Srakotrk, vraća se Srakina regata, ove godine kao Bagerijada, i još puno toga.  

Fašnička vlast u dolasku pobrinula se da posao u Fašničkoj Republici nađu i umjetničke duše. Tako će svirati i pjevati na otvorenju 22. veljače Mladen Grdović, na zatvaranju 5. ožujka jedan posebni bend koji za sad neka ostane tajna, a dolaze još TBF, Neno Belan, Songkillers, Klapa Intrade, Gazde i Slavonske lole. Tko ne može držat čekić, može držat mikrofon, kaže stara fašnička.

I na kraju najbitnije – “nejdi van, dojdi u Srakostan”, jer maskirane posjetitelje čeka ne samo sve do sada spomenuto, nego i vrijedne nagrade za one koji si daju malo truda pa uz svoju masku i osmisle kakav duhovit nastup. Najbolje pojedinačne, grupne i

obiteljske maske i ove godine na pozornici će proučavati žiri, a novost je Fašnička patrola koja će se spustiti među posjetitelje i izbliza razgledati pa nagraditi maškare. 

Do 193. Samoborskog fašnika je mjesec dana, a sve aktualnosti pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik, na društvenim mrežama, vidimo se i uživo ako navratite do organizatora u Turističku zajednicu grada Samobora. 

Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”, a vječna je istina da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”, ove godine od 22. veljače do 5. ožujka.

PR