Preporuka za nezaboravne eno-gastro vikende u sjeverozapadnoj Istri

Dani istarskih šparuga i Istria Wine&Walk oduševit će sve ljubitelje dobre hrane, odličnog vina i živopisnog krajolika Istre

Klaster Sjeverozapadne Istre, 12. svibnja 2016. – Sada već tradicionalna, gourmet manifestacija Dani istarskih šparuga bliži se kraju, zato svakako planirajte odlazak u prekrasnu Istru ovaj vikend, 14. ili 15. svibnja.

Dani istarskih šparuga već deset godina okupljaju najbolje restorane i konobe sjeverozapadne Istre. Posjećenost manifestacije raste iz godine u godinu, kao i broj uključenih ugostitelja, pa tako i ovog proljeća čak 30 vrhunskih restorana i konoba donosi ono najbolje što šparuga kao namirnica nudi. Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost i vrlo malo kalorija. Sadrži vitamine A, K, B, C i E, željezo, bakar, kalij, cink, magnezij te visok udio vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti. Osim što je vrlo uravnotežena namirnica, jedna je i od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na ovom području i koja od davnina obogaćuje istarske jelovnike.

Istria Wine and Walk web

Odmah slijedeći vikend, 21. svibnja, ljubitelji vina, Istre i prirode dolaze na svoje na drugom po redu Istria Wine & Walku. Čak 11 km inspirativne šetnje, osam vrhunskih istarskih vinara, osam lokalnih proizvođača i ugostitelja te sedam okrijepnih stajališta ove godine čeka ljubitelje vina i delicija sjeverozapadne Istre na Istria Wine & Walku. Sa startom u Bujama te okrijepnim stanicama vrhunskih vinara na svaka dva kilometra, šetači će uživati u svim bojama i okusima Istre na vijugajućim cestama uz vinograde i maslinike, opustiti se na vidikovcu s pogledom na planinske vrhove Ćićarije i u parku prirode Škarline s jedinstvenim potočićima i jezercima smješten nadomak Brtonigle te posjetiti izložbu „More“ u galeriji Tigor i još dva vinska podruma nadomak Brtonigle. Na svakoj od sedam okrijepnih postaja posjetitelje očekuju vina vrhunskih istarskih vinara i razni istarski specijaliteti poput tradicionalnog pršuta, istarskog sira i skute s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, istarske fritaje sa šparugama, žgvaceta s palentom te ostalih istarskih delikatesa.

Šetnja završava u Bujama, na malom sajmu lokalnih proizvoda te – u skladu s poznatom istrijanskom gostoljubivošću – partyjem za pamćenje do dugo u noć.

Više informacija pronađite na web stranici Colours of Istria.

PR