Projekt Ilica: Q’ART – Festival LJUBAV, ZAHVALNOST, OPRAŠTANJE

Ovog puta nam se Projekt Ilica: Q’ART vraća već 21. svibnja!

Ovaj ulični Community Art festival-akcija ponovo zatvara Ilicu za promet i otvara za sve vrste umjetnosti kao i umjetničko djelovanje kroz suradnju i dijalog između umjetnika i zajednice koji potiču društvene procese i osnažuju zajednicu. Ovog puta dijalog će se razvijati kroz teme LJUBAV, ZAHVALNOST, OPRAŠTANJE i svi su pozvani uključiti se i doprinijeti svojim viđenjem što za njih znače u njihovom životu. Zatvorena Ilica ovog puta poziva sve da uz kavicu na tračnicama otvore svoja srca prema ljubavi, zahvalnosti i opraštanju te barem na jedan dan zaborave na prigovaranje, kritike i zamjeranja i da se pridruže umjetnicima u zajednici i prepuste se rijeci ljudi s osmjesima na licima. Ilica će disati punim plućima od 9:30 do 15:30 sati.

Glazbeni program je ispunjen vrhunskom izvedbom jazzera Janko Novoselić Kvartet, Jerko Jurin Kvartet, Valerija Nikolovska trio i Big Band Hrvatske liječničke komore, kojima će se i ovog puta  pridružiti i iznimno atraktivan Buzy Threesome, a atmosferu će zagrijati i Ivana Galić s Projekt Vientos del alma – Viva Mercedes. Posebno zanimljiv nastup će imati SO DO EL SISTEMA ili Sustav Orkestara Djece i Omladine osnovan za provođenje glazbenog programa društvenog razvoja koji odgaja djecu i mlade kroz orkestralno muziciranje, a prema filozofiji, metodologiji i principima El Sistema koje možete poslušati kod Akademije likovnih umjetnosti u Ilici 85. Cilj ovog projekta je poticanje humanitarnog, socijalnog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja mladih kroz glazbu.

Mladim umjetnicima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajnerima s Tekstilno tehnološkog fakulteta na Art punktu u Ilici 85 pridružit će se od ove godine i studentice Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke. Revija će u svibnju imati posebni dodatak gdje ćemo uz već tradicionalno predstavljanje ULUPUH-ovih članova, koncepta TTF-ovih studenata na temu LJUBAV uz mentorstvo doc.dr.art. Ivane Bakal i prof Đurđice Kocijančić, dipl.ing. i predstavljanja upcycle koncept modno-dizajnerskih radova zadruge Humana Nova, imati prilike vidjeti i radove obrtnika u ovom nekonvencionalnom izdanju Zlatne Igle na Ilici.

Dječje radionice će nam kao i uvijek pripremiti koncept dućan Art Station u Ilici 89, a posebnu edukativnu zabavu za klince će pripremiti DVD Odranski Obrež.

Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu za redom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb.

Pratite novosti o projektu na društvenim mrežama i na web stranici projekta www.projekt ilica.com.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q’ART

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana. Ključna motivacija Projekt Ilica: Q’ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.

Olga Herceg

Fotografija: Rene Karaman