RUMOBIL AKTIV OVE SUBOTE VOZI U OZALJ NA NORDIJSKO HODANJE

Nakon uspješnog putovanja 12. svibnja, u subotu, 26. svibnja s polaskom u 8.12 s GK Zagreb RUMOBIL AKTIV vozi po drugi put u Ozalj na organiziranu obuku i vođenu turu nordijskog hodanja. Obuku će voditi Silvija Zoković, prof. kineziologije koja već 14 godina radi na popularizaciji nordijskog hodanja u Hrvatskoj. Ozaljski kraj, prekrasne prirode, brojnih kulturno-povijesnih značajki te ukupno 109,4 km osmišljenih staza za nordijsko hodanje idealan je za aktivan vikend odmor.

Prema mišljenju stručnjaka nordijsko hodanje je najprimjerenija, najdostupnija i najučinkovitija tjelovježba koja zadnjih godina i u Hrvatskoj ima sve više poklonika. Kad običnom hodanju, koje liječnici preporučuju za održavanje i unaprjeđenje zdravlja, dodamo štapove, uz specifičnu tehniku hodanja dobit ćemo i do 46% učinkovitiju tjelovježbu. Snažnim odguravanjem štapovima, uz produženi korak, nordijsko hodanje uključuje ruke, ramena, prsa i leđa kroz puni opseg pokreta, naizmjenično kontrahirajući, relaksirajući i istežući 90% muskulature tijela.

Hrvatske željeznice Putnički prijevoz d.o.o. i Grad Ozalj  pružaju vam  mogućnost da se nauči i odmah primijeni tehnika nordijskog hodanja kroz Learning by Doing na RUMOBIL AKTIV organiziranoj obuci i vođenim turama po prekrasnoj prirodi ozaljskog kraja. Obuka je za sve putnike RUMOBIL AKTIV vlaka besplatna.

Nakon obuke kreće vođena tura nordijskog hodanja od  cca 6 km prekrasnom stazom Vrhovački vinogradi do Seljačkog domaćinstva Stjepan Čulig.  Da ne bude naporno i da svi zainteresirani mogu sudjelovati, povratak u Ozalj je autobusom.  U kasnim poslijepodnevnim satima, po povratku u Ozalj, moguć je posjet Zavičajnom muzeju i starom gradu Ozalj. Osim zainteresiranih za nordijsko hodanje i svi ostali ljubitelji hodanja, bez štapova i svih dobi, dobro su došli u RUMOBIL AKTIV vlakom u Ozalj.

Za već iskusne nordic walkere, dok traje početnička obuka nudi se mogućnost obilaska NW Staze Slave Raškaj (3 km) ili šetnje gradom Ozljem i posjet Etno selu, a nakon toga se i iskusni hodači pridružuju na putu prema Vrhovcu. Cijena karte za RUMOBIL AKTIV vlak je 40 Kn (povratna karta s polaskom iz Zagreba) ili 20 Kn (povratna karta iz Karlovca). Djeca do šest godina starosti putuju besplatno. Polazak vlaka je u 8.12 (Zagreb) i 9.15 (Karlovac). Povratak u Zagreb u 18.25 (17.20 Karlovac).

RUMOBIL Vlakom u Ozalj: radost putovanja dio je međunarodnog projekta RUral MOBILity – ruralna mobilnost u europskim regijama pogođenim demografskim promjenama u kojem sudjeluje 13 partnera iz 7 europskih zemalja. Projekt vodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i transporta regije Saxony-Anhalt, a iz Hrvatske sudjeluju Hrvatske željeznice Putnički prijevoz d.o.o. (HŽPP)  te Grad Ozalj. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije  iz Intereg Central Europe programa. Radoznale istraživače novih destinacija, ljubitelje prirode, kulturne i povijesne baštine, aktivnog provođenja slobodnog vremena ili duhovne obnove,  RUMOBIL Vlakom u Ozalj: radost putovanja vozi subotom na jednodnevne izlete od Zagreba do Ozlja. Više informacija na stranicama www.hžpp.hr i Facebook stranici Vlakom u Ozalj.

PR: grad OZALJ