Tradicija proizvodnje piva i Dana piva u gradu na četiri rijeke

Prva asocijacija kada pomislimo na pivo je dobro društvo, glazba te odličan provod. No, pivo nije oduvijek bilo popularno kao danas, štoviše – počeci proizvodnje potječu iz drevne Mezopotamije i bili su rezervirani isključivo za kućanstva. Nije bilo masovne proizvodnje i prodaje. Prve proizvodnje piva počele su u kućanstvima pa su tako prvi pivari bile – žene. Proizvodnja piva bila je dio kućanskih poslova, a nekada je svako kućanstvo imalo pivo za svoje vlastite potrebe. Pivo je bilo popularno i veoma dostupno piće u antičkom svijetu, a razvojem strojeva te industrijskim revolucijama kreće zaokret u proizvodnji piva. Modernizacijom društva pivo postaje nositelj narativa izbalansiranog života, a inovacija, tehnologija i preciznost u proizvodnji danas se prilagođavaju ukusu svih potrošača.

Jedna od najstarijih hrvatskih pivovara je ona karlovačka, osnovana davne 1854. godine u predivnoj četvrti Dubovac. Zgradu nove pivovare dao je sagraditi barun Nikola Vranyczany, a početkom 20. stoljeća jedan od vlasnika postaje Vilim Wamberechtshamer, poznati pivar koji je studirao pivarstvo u Njemačkoj i Austriji. Kroz 20. stoljeće, Karlovačka pivovara doživljava napredak i postaje jedna od vodećih pivovara na ovim prostorima. 2003. godine Heineken, nainternacionalniji proizvođač piva, postaje vlasnik pivovare, a od 2014. godine pivovara nosi ime HEINEKEN Hrvatska. I danas nakon više od 160 godina od kada je Karlovac upisan na kartu pivskih gradova, pivovara nastavlja biti prisutna te doprinosi razvoju lokalne zajednice ali i njegovanju autohtonog karlovačkog proizvoda, branda Karlovačkog piva.

Dani piva Karlovac najveći su pivski festival u Hrvatskoj koji se tradicionalno održava potkraj ljeta u gradu poznatom kao grad na četiri rijeke, grad parkova, grad – zvijezda, grad piva, grad susreta…

Ove godine Dani piva održavaju se posljednji vikend u kolovozu, od 30. kolovoza do 3. rujna. Dolaze u potpuno novom ruhu: uz posebno Festivalsko pivo koje će se proizvesti isključivo za tu priliku, bogatu gastro ponudu, besplatne koncerte na različitim glazbenim pozornicama te festivalski kamp smješten u neposrednoj blizini središta grada, na obali rijeke Korane koja još od razdoblja kada je prvi puta dokazana njena ljekovitost na svojim obalama okuplja naraštaje koji uživaju u blagodatima čiste rijeke. Karlovčani će kraj ljeta moći ispratiti u stilu sudjelujući na raznim aktivnostima organiziranima za sve uzraste. HEINEKEN Hrvatska svojim brendovima zadovoljava različite potrebe potrošača, te ih se stalno trudi pozitivno iznenađivati inovacijama – novim proizvodima, okusima, pakiranjima, atraktivnim promocijama.

Organizator ovogodišnjih Dana piva je Grad Karlovac.  HEINEKEN Hrvatska sa svojim brendom Karlovačko generalni je sponzor Dana piva a izvršni organizatori su Turistička zajednica grada Karlovca i trgovačko društvo Mladost d.o.o. Karlovac. Više informacija o programu manifestacije  te novostima u ponudi možete pronaći na službenoj internet stranici https://www.danipiva.net/ te na Facebook i Instagram profilima manifestacije.

PR: Fabula