TRADICIONALNI FESTIVAL HRANE I VINA SVJETSKIH DELIKATESA

Na Festivalu hrane i vina u Hotelu Esplanade ugledni francuski chef Gilles Camilleri koordinirati će prezentaciju i promociju, a uloga najvećih zvijezda ove gastronomske čarolije pripada prvom predstavljanju japanskog goveda iz Kyota i europskog iz Španjolske

U petak, 26. siječnja 2018., u zagrebačkom hotelu Esplanade tvrtke Selekcija MM i Wine&Spirit održat će tradicionalni godišnji Festival hrane i vina, od 14.00 do 19.00 sati, na kojem će se uzvanicima predstaviti neki od najinteresantnijih proizvoda i delikatesa iz cijelog svijeta namijenjenih maštovitim ljubiteljima gastronomije, vrhunskim kuharima i restoranima, u kojima ne nedostaju impresivne kulinarske kreacije.

U ugodnom ambijentu Hotela Esplanade održat će se nekoliko kulinarskih demonstracija. Jedna od najzanimljivijih svakako će biti gostovanje uglednih uzvanika: tvrtke Onishi-Kyoto Wagyu Miyabi iz Japana te tvrtke Vacum – Rubia Gallega govedine iz Španjolske, ali i sudjelovanje francuskog chefa Gillesa Camillerija.

Zvijezde eventa bit će španjolsko i japansko govedo, prvi puta u povijesti dopremljeno cargo prijevozom u Hrvatsku zahvaljujući tvrtki Selekcija MM. Tim povodom uzvanici će moći uživati u iznimno zanimljivoj gastronomskoj prezentaciji, ‘matchu’ između europskog goveda (12 godina stare španjolske sorte Rubie Gallega specifične po žutoj masnoći na vanjskim stijenkama steakova), koju će predstaviti tvrtka Vacum, njezin vlasnik Jose Rosell i Alvara Camacho, export manager te čuvenog japanskog goveda Kyoto Wagyu Miyabi (3,5 godine starog goveda koje je prošarano masnoćom unutar steaka), a koje će predstaviti tvrtka Onishi i sin vlasnika Hideki Onishi, u čijoj pratnji stižu i dva vrhunska mesara Atsushi Yamamoto i Kazuhiro Sata. Iz glavne ‘zvijezde’ večeri – japanskog goveda Kyoto Wagyu Miyabi nastat će osam različitih cutova: sirloin + ribloin, tenderloin, chuck roll, chuck rib, top-round, D-rump knuckle i flat meat.

Onishi, ugledna je obitelj iz Japana, jedna od vodećih u prodaji goveda. Surađuju s više od 500 farmera, a u vlasništvu imaju 10 supermarketa u kojima, uz govedo, prodaju i vrhunske gastronomske proizvode, te su vlasnici i 10 mesnica u Kyotu.

Vacum, proizvođač Rubie Gallege, tradicionalni je proizvođač i distributer mesa u Španjolskoj s velikim ugledom i tradicijom. Predsjednik uprave tvrtke Jose Rosell izjavio je: ‘Naša stada goveda tradicionalnih starih španjolskih sorti proizvode najukusnija mesa, poznata diljem svijeta. Danas uživamo ugled pouzdanog dobavljača u gastronomskom svijetu, ali nudimo i personalni tretman koji često traži prekoračivanje očekivanja”. Alvaro Camacho, voditelj izvoza: ‘Na svjetskom tržištu smo prisutni u 20 zemalja diljem Europe, Azije, Bliskog istoka, a u suradnji s hrvatskom tvrtkom Selekcija MM želja nam je biti predstavljenima u najboljim restoranima.’

Gilles Camilleri, renomirani francuski kuhar, iza sebe broji 30 godina iznimne karijere, a svojim je gastronomskim umijećima nebrojeno mnogo puta dokazao da pripada samom vrhu gastronomske scene te da je svako njegovo gastronomsko djelo prava mala senzacija. Kuhanje je zavolio u dobi od svega 12 godina, radio je u mondenim restoranima u Europi i SAD-u, ukljućujući i one s jednom Michelinovom zvjezdicom, a 2009. godine dobio je nagradu za najbolji restoran u Hrvatskoj. Uz tvrtku Selekcija MM veže ga višegodišnje i iskreno prijateljstvo s vlasnikom Marijom Mendekom.

Selekcija MM je jedan od najvećih uvoznika i distributera svjetski poznatih prehrambenih brendova na području zemalja bivše Jugoslavije, čiji se asortiman sastoji od delikatesa iz cijelog svijeta, pomno biranih za potrebe najboljih kuhara koji svojom maštom i vještinom pretvaraju vrhunsku sirovinu u užitak blagovanja. Iza uspješnog poslovanja tvrtke, koja niz godina pronalazi najbolje proizvode u svijetu te ih distribuira u Hrvatsku i zemlje regije stoje vlasnik tvrtke Marijo Mendek i Martina Grahovac, uspješna brand managerica.

S vremenom se Selekcija MM isprofilirala u važan faktor hrvatske fine dining scene. Tijekom godina su odradili nebrojene prezentacije, degustacije i festivale hrane te povezali hrvatske chefove s vrhunskim proizvodima i proizvođačima. Kako bi ostvarili što osobniji i neposredniji kontakt s chefovima, a u svojoj open-kitchen Kantini MM organiziraju brojne kulinarske prezentacije.

                                         Raspored degustacija i kulinarskih demonstracija

14.00 – 17.00h

Calvisius – caviar, Italija

Losos, Škotska

Frime – Yellowfin tuna, Španjolska

Shellfish – jakobove kapice sa i bez koralja, Škotska

D.R. Collin – živi škampi, europski hlapovi i jakobove kapice u cijeloj školjci, Škotska

Don Gambero – gambero rosso, Sicilija

Saint Kerber – kamenice, Francuska

Pedrazzoli – delikatesa, Italija

Lanza – teletina i Charolais govedina,

Francuska Bervini – goveđi steakovi Južne Amerike

Blazquez – Pata Negra steakovi i pršuti, Španjolska

Euroalis – Monford, Palmilord foie gras / pačja prsa, Francuska

Luigi Guffanti – selekcija sireva, Italija

Croc’in – prhko tijesto, Belgija

Castillo de Canena – maslinovo ulje, Španjolska

17.00h – 18.00h

Vacum – Rubia Gallega govedina, Španjolska

Selection of the best Spanish beef, from the best porous comes the best meadows, from the best meadows the best animals – best animals as supreme meat.

18.00h – 19.00h

Onishi – Kyoto Wagyu Miyabi, Japan

Certified premium Wagyu, the most exclusive and rarest appellation in the world.

 

Tekst: Mirta Bajzek

Fotografija: Marko Knežević