UOČI 16. VEČERI KAŠTELANSKIH VINA NAJAVLJEN LJETNI FESTIVAL ZINFANDELA

Tko su najbolji kaštelanski vinari i kakva će se vina piti ove sezone saznat će se u ponedjeljak na tradicionalnoj manifestaciji koja se svake godine organizira uoči Dana Kaštela

Više od 60 uzoraka kaštelanski vina pristiglo je na ovogodišnje ocjenjivanje, a koja su vina najbolja saznat će se u ponedjeljak 4. ožujka u Hotelu Resnik u Kaštel Štafiliću. Tamo se s početkom u 19:00 održava tradicionalna manifestacija Večer kaštelanskih vina koja se organizira 16. godinu uoči Dana grada Kaštela.

Jedan proizvođač mogao je prijaviti najviše četiri uzorka u ukupno četiri kategorije: bijelo, crno i opolo, berbe 2017. te kategoriji odležanih crnih vina. Najatraktivnija nagrada, ona nacionalna u kategoriji Crljenak kaštelanski, za koju se mogu boriti svi proizvođači ove sorte s područja Hrvatske, prebačena je za ljetnu turističku sezonu za koju kaštelanski vinari najavljuju i prvi festival Zinfandela.

„Kaštela su oduvijek bila vinogradarski kraj. Značajan broj sorata izvorno dolazi upravo iz Kaštela. Osim crljenka koji je upravo iz ovih krajeva krenuo na put u Ameriku i tamo se udomaćio kao zinfandel, tu  su babica, mladenka, ljutun, glavinuša, vlaška….“, ističe kaštelanski vinar Emil Novak.

I ovogodišnje Večeri kaštelanski vina odvijat će se u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“, Udruge vinara i vinogradara „Kaštelanski crljenak“ i suorganizaciji Grada Kaštela.

Tekst: Alma Radoš

Fotografija: TZ grada Kaštela