Ususret otvorenju 41. Osorskih glazbenih večeri

Zajedničkim koncertom Cantus Ansambla i Zagrebačkih solista u osorskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju 17. srpnja, s početkom u 21 sat bit će otvorene 41. Osorske glazbene večeri.

Ovaj festival klasične glazbe održava se u Osoru od 1974. godine i važna je kulturna manifestacija kvarnerskog podneblja od nacionalnog značenja, također je svojevrsni promicatelj hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U konceptu promicanja glazbe hrvatskih skladatelja i praizvedbama nove glazbe, ovogodišnje Osorske glazbene večeri posvećene su Josipu Štolceru Slavenskom (1896.-1955.), hrvatskom skladatelju i glazbenom pedagogu koji je u svojim djelima koristio autohtonu narodnu glazbu, osobito iz svog rodnog kraja – Međimurja.

Pod dirigentskom palicom maestra Berislava Šipuša, uz ansamble i izvedbu Suite iz baleta Pulcinella Igora Stravinskog, program u skladu s tradicijom festivala, donosi i dva djela hrvatskih skladatelja. Riječ je o praizvedbi djela Srđana Dedića (1965.), Self-Fulfilling Prophecies (Samoispunjavajuća proročanstva) te izvedbi skladbe Pjesme moje majke skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.).  U izvedbi djela Štolcera Slavenskog, Zagrebačkim solistima pridružit će se mladi glazbenici te bariton Leon Košavić. Dedićevo djelo jedna je od praizvedbi u narudžbi festivala, a uz njega nova djela za Osor skladali su i Davorin Kempf te Viktorija Čop, dok će udaraljkaši Filip Merčep i Nicolas Sinković predstaviti novi zajednički projekt za udaraljke i elektroniku. Inovacija koja će predstaviti suvremeni izražaj bit će zvučna instalacija Bojana Gagića Metanoia, postavljena u bunaru na glavnom osorskom trgu. Posjetitelji će je moći poslušati prije svakog festivalskog koncerta.
Od šesnaest programa ovogodišnjeg festivala, ističe se i koncert posvećen skladatelju Vinku Jeliću (1596. – 1636.) na kojem će članovi Zbora HRT-a, uz pratnju instrumentalnog ansambla pod ravnanjem Tomislava Fačinija, predstaviti izbor iz njegovih zbirka duhovnih skladbi. Također, posebnost osorskog festivala je takozvani „festival unutar festivala“ gdje će nastupiti Monika Leskovar & Prijatelji (vrhunski glazbenici: Giovanni Sollim, Giuseppe Andalor, Giovanni Guzz, Aleksandar Milošev, Susanna Yoko Henkel i Danusha Waskiewicz) kroz intenzivni niz od tri koncerta komorne glazbe (26., 28. i 30. srpnja).

Ususret otvorenju 41. Osorskih glazbenih večeri

Na festivalu će nastupiti brojni hrvatski i inozemni umjetnici poput gitarista Edina Karamazova, nagrađivane južnokorejske violinistice Soyoung Yoon i poljskog pijanista Marcina Sikorskog, zatim mladog Aljoše Jurinića koji trenutno osvaja pozornice svijeta, gitarističkog kvarteta koji čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, dua violinista Martina Draušnika i gitarista Krešimira Bedeka te mladog novooformljenog Trija 1887. koji će nastupiti s klarinetistom Domagojem Pavlovićem. Nakon nastupa talijanskog ansambla I Solisti di Pavia pod ravnanjem violončelista i dirigenta Enrica Dinda, festival će ponovno ugostiti hornista Radovana Vlatkovića uz gostujuće nastupe violinista Marina Marasa i pijanista Danijela Detonija. Festival će biti zaključen 21. kolovoza, nastupom uglednog gudačkog kvarteta Henschel.

Inače, sjedište festivala je u Malom Lošinju, a Osorske glazbene večeri upisane su u upisnik festivala koji se vodi pri Ministarstvu kulture zajedno sa Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskim ljetom i Varaždinskim baroknim večerima.  Važnost Osorskih večeri prepoznala je i lokalna samouprava pa gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli smatra da festival pridonosi ne samo kulturnoj, već i turističkoj promociji cijelokupnog Cresko lošinjskog otočja, osobito Osora – grada glazbe.

Program festivala, kao i rezervacija karata dostupni su na internetskim stranicama Osorskih glazbenih večeri (www.osorfestival.eu). Karte se također mogu kupiti u Festivalskom uredu u Osoru od 10 do 13, te od 19 do 22 sata te ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na dan koncerta do 20 sati. Ulaznice iznose 70 kuna, a na dan koncerta 100 kuna. Cijena karata za studente iznosi 50 kuna, dok djeca do 12 godina ne plaćaju ulaz.

PR: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja