Uzbudljiva izložba u čast dvojici čuvenih umjetnika u Beču

Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. posjetitelji mogu razgledati uzbudljivu izložbu pod nazivom „Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow”

Čuveni slikar, grafičar, arhitekt i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser svojim je djelovanjem obilježio umjetničku scenu u Austriji i izvan njezinih granica. Ovaj svestrani rođeni Bečanin, koji je nekoliko puta mijenjao ime, zasigurno je ostao najzapamćeniji po iznimnoj kreativnosti, neobičnom smislu za boje i oblike te želji da živi u neprekidnom suglasju s prirodom. No manje je poznata činjenica da je velik utjecaj na njega imao jedan od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma – Egon Schiele. Nakon što je napustio bečku Akademiju likovnih umjetnosti, Hundertwasser je svoje vještine crtanja i slikanja usavršavao proučavajući i reproducirajući Schieleove radove. Tijekom boravka u Parizu promicao je njegovu umjetnost među kolegama, a posvetio mu je pjesnički tekst koji ilustrira da ga je iznimno cijenio.

Dvadeset godina nakon Hundertwasserove smrti bečki će muzej Leopold ovim kultnim austrijskim umjetnicima 20. stoljeća posvetiti uzbudljivu izložbu pod nazivom „Hundertwasser – Schiele. Imagine Tomorrow”. Od 21. veljače do 31. kolovoza 2020. posjetitelji će moći razgledati oko 170 eksponata koji se fokusiraju na središnje motive i teme njihovih djela poput posebnog shvaćanja prirode ili odnosa pojedinca i društva, a pri tome ističu niz sličnosti. Eksponati potječu iz zbirki austrijskih i međunarodnih muzeja te iz dosad neobjavljene arhivske građe. 

Više informacija o izložbi možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.leopoldmuseum.org/en.

EurocommPR

Fotografija: © Leopold Museum_APA-Fotoservice,