WineRi23. – mjesto susreta vinara Jugoistočne Europe s publikom i vinskim profesionalcima s Kvarnera

Od 2017. godine se u Gradu Rijeci održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi, te će se ove godine održati 10. i 11. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo (Grobnička riva bb) od 14:00 do 20:00 sati, a najavljen je konferencijom za novinare održanoj u Centru autohtonih proizvoda Kašetica primorsko – goranska na kojoj su o festivalu govorili:

Anton Katunar, predsjednik Udruženja Kvarner Wines koje organizira festival,

Petar Mamula, dožupan Primorsko – goranske županije,

Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke,

Irena Peršić Živadinov, direktorica turističke zajednice Kvarnera,

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke,

Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije,

Ivica Zbašnik, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka i

Ines Matić Matešković, ambasadorica brenda Kvarner Wines i sommelierka.

IZJAVE:

Organizator festivala Anton Katunar iskazao je svoje zadovoljstvo što Rijeka i Kvarner i dalje imaju ovaj sjajan vinski festival koji je postao mjesto okupljanja Kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, odnosno naglasak je stavljen upravo na vina od autohtonih sorti vinove loze. Zahvalio je svim pokroviteljima i sponzorima na podršci i pozvao svih na festival.

„Okupiti na jednom mjestu reprezentaciju vinske regije Kvarner pokazatelj je uspješnosti festivala koji ujedno nudi i najvrijednije s hrvatskih polja te spaja zeleno i plavo. Izuzetno mi je drago da će se poseban naglasak staviti na vina od autohtonih sorti jer je upravo Kvarner najbogatija vinska regija u Hrvatskoj po pitanju vina od autohtonih sorti. Isto tako drago mi je da je i ovaj prostor Kašetica primorsko – goranska mjesto gdje se najavljuje festival i da će se proizvodi koji se nalaze u Kašetici moći kušati i na festivalu.“ istaknuo je zamjenik primorsko – goranskog župana Petar Mamula.

„Oživljavanje prostora Exportdrvo koji polako postaje središnje kongresno sajamsko središte, upravo zahvaljujući ovom i drugim događanjima pokazatelj je da Rijeka postaje između ostalog i kongresno – sajamski grad i razvija se kao turistička destinacija i izvan ljetnih mjeseci. I ove godine na samo jedan metar nadmorske visine, na novoj lokaciji u prostoru Export drvo predstavit će se eno – gastro ponuda regije i Hrvatske, a ovakve su manifestacije dobar motiv dolaska domaćih i stranih turista u naš grad“ zaključio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

„Dobra hrana i dobro vino idu rukom pod ruku, a svaki turist želi isprobati autohtonu ponudu. Ovaj festival je upravo ono što je Kvarneru nedostajalo – centralni eno – gastro festival na kojem su okupljeni proizvođači, koji postaje motiv dolaska na kvarner i budi želju da nakon festivala posjetitelji posjete  zastupljene proizvođače. Izlagači nisu jedni drugima konkurenti jer na turističkom tržištu Kvarnera ima dovoljno prostora za sve, a ovo je prilika da se proizvođači i ugostitelji približe jedni drugima. Osim toga, Turistička zajednica Kvarnera kontinuirano radi na promociji autohtonih proizvoda pa će i na ovaj festival dovesti studijske grupe novinara kako bi se upoznali s autohtonim proizvodima Kvarnera i s brendom Kvarner Wines.“ napomenula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako Turistička zajednica grada Rijeke kontinuirano radi na obogaćivanju i raznolikosti turističke ponude destinacije te sa zadovoljstvom podupire međunarodni eno – gastro festival WineRi, koji naglasak stavlja na enogastronomsku ponudu. „Izuzetno nam je drago da i ove godine sudjelujemo u projektu, kao pokrovitelji, potičemo unapređenje i kvalitetu domaćih proizvoda te podupiremo manifestaciju koja doprinosi prepoznatljivosti Rijeke kao turističke destinacije. Posebno valja istaknuti kako prostor Exportdrva vidimo kao centralno kongresno – sajamski prostor i ovakvi događaji upravo to potvrđuju“ naglasio je Škarpa.

„Primarna djelatnost našega Centra je promocija autohtonih proizvodsa Primorsko – goranske županije i zato su ovakva događanja od iznimne važnosti za nas i podržavamo ih te sudjelujemo na njima.“ istaknuo je ravnatelj Šoštarić.

„Pokretačka snaga razvoja gospodarstva našega kraja su obrtnici, prvenstveno oni u uslužnom turističkom sektoru, zato je ovakva manifestacija sjajna prilika da se povežu proizvođači sa svojevrsnim distributerima i promotorima proizvoda. Drago nam je da su i organizatori shvatili važnost sektorskog povezivanja i omogućili svim obrtnicima dolazak na festival“ zaključio je predsjednik Zbašnik.

„Kao najava festivala će se u Zajednici Talijana – dvorani Circolo (Uljarska 1/II) 9. ožujka u 18:00 održati radionica „Decanteri s Kvarnera“ koju će moderirati ambasadorice brenda Kvarner Wines i vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica, Marinela Mrkonja na kojoj će se predstaviti 16 najnagrađivanijih vina s Kvarnera. Naša je zadaća kao ambasadorica brenda Turističke zajednice Kvarnera Kvarner Wines i vinskih profesionalki promocija vinske kulture i edukacija kojom se podiže svijest o kvaliteti proizvoda i o općoj kulturi stola“ rekla je Ines Matić Matešković.

Kvarner Wines