ZAPOČINJE SILBENSKO KULTURNO LJETO – SILBA SUMMER FESTIVAL!

Pred nama je manifestacija Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival koja ponovno otvara svoja vrata 16. lipnja na bajkovitoj Silbi, otoku koji je u posljednje dvije godine izrastao u pravu trendy destinaciju za ljubitelje kulture i umjetnosti, a koju pohode domaći i strani turisti željni drugačijeg, originalnog i eko odmora. Uz očuvanu prirodu i specifičnu mikro-klimu, ovaj otok bez automobila, ili, kako ga često nazivaju, otok pješaka, odiše i bogatstvom kulturne baštine te ne čudi da, iako je najudaljeniji otok u Zadarskoj županiji, svakoga ljeta ovdje pohrli i do 6 tisuća turista.

Otok Silba oduvijek je bio oaza brojnih umjetnika – ovdje su svoju inspiraciju pronalazili skladatelji Bruno Bjelinski i Igor Kuljerić, a na otoku je svoju ljetnu rezidenciju imao i kipar Šime Vulas. Kiparica Marija Ujević Galetović na otoku je otvorila i svoju galeriju, sa stalnim postavom njezinih djela u parku skulptura. Branimir Johnny Štulić je u uvali Silbe susreo svoju opjevanu Graciju, a danas Silbu redovito pohode brojni glazbenici najrazličitijih glazbenih afiniteta, a jedan od njih je i Damir Martinović Mrle (LET 3). Silba je nezaobilazna i za našeg dirigenta i skladatelja Alana Bjelinskog, skladatelja Davora Hercega, glazbenicu Ivanu Bilić, ali i brojne glazbenike iz europskih i svjetskih orkestara, poput Bečkih Filharmoničara, Berlinske Filharmonije i mnogih drugih.

„Događanja u sklopu Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival, središnje godišnje društvene, zabavne i kulturne manifestacije na Silbi, trajat će više od dva mjeseca, a uključit će više od stotinu atraktivnih događanja među kojima će se naći brojni glazbeno-scenski spektakli, predstave, likovne izložbe i instalacije, sportska natjecanja  i naravno, vruće ljetne fešte. Tako smo ovoga ljeta svo bogatstvo prirode koje uživamo na našoj Silbi oplemenili i kvalitetnim sadržajima Silbenskog kulturnog ljeta, od kojih smo posebno ponosni na Silba Vibra Fest koji počinje 22. lipnja i veliki koncertni spektakl Simfonijskog orkestra HRT-a, kojeg smo posvetili skladateljima Igoru Kuljeriću i Bruni Bjelinskom. Koncert će se održati 17. srpnja, u galeriji naše renomirane umjetnice Marije Ujević Galetović”, ističe Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.

„Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a uistinu je jedan od najznačajnijih a i tehničkni najzahtjevnijih program u sklopu ovogodišnjeg programa Silbenskog kulturnog ljeta. Tko bi mogao i zamisliti da ćemo na naš otočić uspjeti dovesti kompletan simfonijski orkestar! Inače, koncert nosi naziv „Resonance under the endless sky“, a ima i  poseban emotivni značaj, riječ je o programu koji je posvećen dvojici skladatelja koji su bili jako vezani za Silbu i tu su pokopani – Igor Kuljerić i Bruno Bjelinski i izvodit će se njihove skladbe. Simfonijskim orkestrom HRT-a dirigirat će Alan Bjelinski, sin skladatelja Brune Bjelinskog, a solistica na udaraljkama bit će Ivana Bilić, kćer Igora Kuljerića“, naglašava Kristijan Lopac.

“Igor Kuljerić i njegova glazba, putovali su svijetom ali zapravo nikad nisu zauvijek otišli sa Silbe.  Zvuk zvona s terase obiteljske kuće i koraci Silbenskog tanca odzvanjali su u njegovom srcu i njegovim djelima”, kazala je povodom predstojećeg koncerta udaraljkašica Ivana Bilić.

Inače, Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival 16. lipnja otvara nastup DiR Dlana in Residence, danske plesačice i koreografkinje Gunille Lind, koja na Silbu stiže u partnerstvu s projektom Island Connect i udruge Mavena. Nekoliko dana kasnije, 18. lipnja, otvara se i edukativni dio programa uz multimedijalno predavanje pisca i fotografa Davora Rostuhara – Polarni san – Prva hrvatska ekspedicija na južni pol.

Od 22. lipnja do 25. lipnja otokom će zavladati Silba Vibra Festival! Treće izdanje ovog popularnog međunarodnog festivala koji svake godine na Silbi okupi vrhunske glazbenike, uz omiljene i već tradicionalne glazbene sadržaje i jam sesije, ove godine ima posebno naglašen edukativni aspekt. Tako će u sklopu Festivala posebna pažnja biti posvećena očuvanju otoka od požara, zaštiti flore i faune i upravljanju otpadom na otoku. Ovogodišnji Silba Vibra Fest održava se pod sloganom „Upijamo znanje, upijamo glazbu, upijamo sunce!“, a svim znatiželjnicima preostaje da se čim prije upute na Silbu i počnu uživati u svim sadržajima Silbenskog kulturnog ljeta i ljepotama koje ovaj mali otok nudi.

Nositelj organizacije Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festival je Turistička zajednica mjesta Silba, na čelu s Kristijanom Lopcem,  koji je domaćoj javnosti već dobro poznat jer je upravo uz njegovu inicijativu aktivacije volontera pokrenuta i uspješno već dva puta održana jedistvena Božićna čarolija na Silbi, prva adventska manifestacija na tom otoku.

Partner koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a je Koncertni ured Zadar, a za druge programe, partneri su: Inicijativa Silba Vibra Festival i producentica Paula Bolfan, Udruga Mavea, SEA Enviroment ART i Nataša Kadin i agencija Silbenka.

 

Sve programe manifestacije Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival  i sve informacije možete pratiti na službenoj fb stranici Turističke zajednice mjesta Silba:

https://www.facebook.com/TZSilba/

 

PR: TZ Silba