ZGrappa vraća rakiju na velika vrata!

Dva dana edukacije i zabave u Boćarskom domu – 13. i 14. listopada

 Novotvoreni zagrebački Pri Nami lokal ugostio je jučer zanimljivu ekipu koja je najavila prvi međunarodni festival rakija i likera – ZGrappu – koji će se održati 13. i 14. listopada u  Boćarskom domu. Moderirao je glumac Šiško Horvat Majcan, a o festivalu su govorili Gordana Stipić ispred višestruko u svijetu nagrađivane destilerije Vertigo, zatim chef restorana Balon Stipan Iličić koji pripema prvi ‘rakija taisting’ u sklopu ZGrappe,  edukator i konzultant, voditelj projekta The Spirits Forensics i prvi hrvatski nositelj WSET Level 3 Award in Spirits Dario Grabarić te organizator festivala Marin Levaj.

ZGrappa ima za cilj okupiti rakijašku scenu u regiji jer je rakija naše nacionalno piće, uz nju se rađamo, slavimo i umiremo. Osim toga, vrijeme je da naučimo odgovorno i pametno uživati u piću, da pobjedimo predrasude koje često vladaju u filmovima i vicevima, da se rakija prestane doživljavati kao brlja, da se pije iz boce ili na eks te da se obavezno pije kao aperitiv. To je veliko područje koje nije još dovoljno istraženo i mi ćemo dati sve od sebe da uspijemo u tome – rekao je na početku Levaj te ubrzo prepustio riječ Gordani Stipić čiji proizvodi osvjaju nagrade na prestižnim natjecanjima u svijetu.

– Vizija moga muža je bila da napravi najbolju moguću rakiju koje voće može dati, bez prečica u proizvodnji i da budemo beskompromisni u proizvodnji. Kada smo kretali nije bilo konzultanata, educirali smo se kroz literaturu, kroz forume, i mogu reći da je bilo jako zahtjevno. Odmah smo osvojili srebro, a nakon tri godine i zlato jer smo postali još precizniji u našim nastojanjima – govori Gordana čiju su viljamovku i šljivovicu odležalu u hrastovoj bačvi svi prisutni jako pohvalili. Raduje ju što ZGrappa ima jaki edukativni karakter pa će predavanja održati takvi autoriteti poput spomenutog Daria Grabarića, prof. Marin Mihaljević Žulj, dr. Tanja Jurin, dr. Ivan Urošević, Silvio Carta iz Italije…

– Kad je Marin došao s idejom o sparivanju rakija s našim jelima, našao sam se pred velikim izazovom jer ništa slično nismo još radili. Nisam niti čuo da je netko to radio, ali mi se u restoranu volimo uhvatiti u koštac sa svime pa smo pripremili degustacijski menu u pet sljedova. Dobio sam uzorke na probu pa je bilo veselo u kuhinji, ali pripremili smo se i morat će te doći i probati jesmo li uspjeli – kaže chef Stipan Iličić koji smatra da rakija može biti jednako vrijedna uz jelo kao što su na primjer vina.

– U svijetu je danas sve veći trend sljubljivanje jela s jakim pićima, pogotovo s whiskeyem. Stotinjak europskih restorana ima takvo sparivanje u standardnoj ponudi. Ono što je interesantno da je svima poznato kako je vino fantastično za sljubljivanje, ali jaka pića imaju dobru prednost – radi se o koncentriranim aromama i alkoholu. Neki puta je jako teško ljudima sljubiti tako nešto, ali znanje se povećava i trend se prima među ljudima. Ovaj festival ima važan cilj i treba ga podržati – naglasio je konzultant Dario Grabarić, jedini Hrvat s položenim trećim stupnjem WSET-a. Kažu da stručnjacima treba vjerovati, stoga je na vama red da požurite po karte na Entrio.hr stranicu pa u Boćarski na čašicu edukacije. Osim rakija i edukacije, čekaju vas bendovi Planet Groove i La PaPa, DJ-i Ozren Kanceljak i Bizzo Bodega, a svoj dolazak najavio je i Tonći Huljić u sklopu promocije Madre Badessa rakija i likera nastale u suradnji s Maraskom Zadar.

ZGrappa

Fotografija: Ines Novković