Emirates predstavlja najpoznatije svjetske ceremonije čaja

U svakom trenutku svakog dana, negdje na svijetu netko pije čaj. Bilo da se radi o osvježavajućem čaju od metvice, tradicionalnom zelenom ili ukusnom crnom čaju, zahvaljujući partnerstvu s brendom Dilmah sa Šri Lanke, Emirates nudi čak 12 vrsta u svojim zrakoplovima te lounge-salonima u zračnim lukama. Osnivač brenda Dilmah, Merrill J. Fernando, ovog je svibnja proslavio 90. rođendan i ujedno 70 godina u industriji čaja, a upravo je spomenuta prigoda potaknula Emirates da nas odvede na čajni put oko svijeta. Iako trenutno još uvijek ne možemo uživati ​​u šalici omiljenog napitka u zrakoplovu, nema razloga da ga ne pripremimo u udobnosti vlastitog doma i krenemo u zamišljeni obilazak izvanrednih ceremonija ispijanja čaja diljem svijeta. Otkrijte neke od najukusnijih vrsta čajeva i najbolje načine za konzumaciju te pripremite zabavnu čajanku s prijateljima i obitelji.

Umjetnost izlijevanja čaja iz Maroka

U Maroku je sve vezano uz čaj, pa tako i njegovo izlijevanje, samo po sebi svojevrsni ritual s ciljem postizanja željenog aromatičnog okusa. Ceremonija započinje tako da se žlica zelenog čaja stavi u tradicionalni marokanski vrč koji se napuni vodom te zatim smjesti na plinski plamen da voda zavrije. U prokuhanu tekućinu dodaje se snop listova metvice, a na 400 mililitara tekućine dodaje se oko 150 grama šećera. Nakon što se on otopi, započinje ceremonija točenja. Domaćin postavlja čaše u krug na tradicionalni srebrni pladanj, a zatim podiže čajnik do 30 ili 40 centimetara iznad šalica te ih puni izlijevanjem tankog mlaza tekućine. Zatim se čaj iz šalica izlijeva natrag u čajnik. Taj se postupak ponavlja i do pet puta kako bi se stvorila ukusna pjenasta mješavina čaja i šećera. Marokanski zeleni čaj od metvice, Dilmah Moroccan Mint Green Tea dostupan na Emiratesovim letovima idealan je stvaranje autentičnog marokanskog iskustva kod kuće.

Put čaja u Japanu

Tradicionalna japanska ceremonija čaja može trajati između četiri i šest sati, a u Japanu se naziva sado ili chado. Tijekom čitave ceremonije pije se isključivo zeleni čaj iz tipičnih željeznih posuda i šalica bez drški. Lagani obroci poput juhe, riže ili sakea poslužuju se prije no što sudionici ceremonije piju čaj. Na početku ceremonije „tea master“ u tišini priprema čaj stavljanjem zelenog čaja samljevenog u prah („matcha“) u šalice s bambusovom žlicom te prelijevanjem vruće vode. Šalica se prvo daje najvažnijem gostu koji popije tri mala gutljaja, a potom šalicu predaje sljedećem gostu. Šalica čaja putuje od jednog gosta do drugog i pije se iz šalice sve dok se ona u tišini ne isprazni. Nakon toga razvija se rasprava o vrsti čaja koja se konzumirala i time završava ceremonija. Uz Dilmahov čaj Sencha Green Extra Special ili čaj Green Tea Natural koji se također poslužuju na Emiratesovim letovima vješto se može dočarati osjećaj sudjelovanja u tradicionalnoj japanskoj ceremoniji čaja u vlastitom kućanstvu.

U Engleskoj je vrijeme za čaj u 17 sati

Pripremajući tradicionalni čaj koji se u Engleskoj ispija u pet sati poslijepodne, većina i dalje slijedi tradicionalna pravila koja se prenose s generacije na generaciju. Za početak, domaćin zakuha vodu u čajniku. Listovi čaja zatim se u malenoj platnenoj vrećici smještaju u čajnik. Pritom se vodi omjerom jedne žličice čaja prema broju šalica te jedne dodatne za čajnik. Nakon što čaj odstoji tri do pet minuta, ovisno o željenoj jačini okusa, vrećica se dobro ocijedi i potom izvadi. Dilmahovi čajevi Original Earl Grey i Earl Grey s medom, također dostupni u Emiratesovim zrakoplovima, pomažu ljubiteljima čaja koji žele doživjeti poznati „English tea hour“ u vlastitoj kuhinji.

Suradnja Emiratesa i tvrtke Dilmah

Od 1992. godine Emirates poslužuje 12 različitih vrsta čaja brenda Dilmah u svojim lounge-salonima te na letovima, uključujući čaj Signature, napravljen isključivo za zrakoplovnu kompaniju. Iza svake mješavine stoji strast osnivača tvrtke Dilmah, Merrilla J. Fernanda koji je brend pokrenuo iz dva razloga: kako bi proizvodio najbolji i najsvježiji čaj te kako bi ostvario doprinos zajednici. Listići čaja ručno se beru u brdima u središtu Šri Lanke te se potom suše, valjaju i fermentiraju kako bi se stvorio crni čaj Dilmah Ceylon. Odabirom crnog, oolong i zelenog čaja te prirodnih infuzija, zrakoplovna kompanija svojim putnicima nudi izvanredno iskustvo uživanja u čajevima tijekom putovanja.

Media val