Začini život začinima

Začini su aromatične biljke koje će svojim upečatljivim okusima, mirisima ili bojama oplemeniti svaku vrstu jela te time dodatno pojačati gastronomski doživljaj i pridonijeti većem uživanju u hrani.

Još u drevna vremena ljudi su vrlo dobro znali vrijednosti začina pa ne čudi što su u srednjem vijeku oni imali gospodarsku i političku vrijednost kao nafta u moderno doba. Začini su bili skupocjena roba koju nije mogao imati baš svatko. U današnje vrijeme začini više nisu povlastica bogatih, već su dostupni baš svima. Neke, poput Vegeta Maestro začina, možemo naći na policama u ormarićima u gotovo svakoj kuhinji, od Australije do Europe i od Južne Amerike do Azije.

Ovim malim znakom pažnje želimo vas podsjetiti da začini, međutim, nisu samo lijepa boja ukusnog jela ili nezaboravna, profinjena aroma koja sasvim obično jelo pretvara u gastronomski užitak, već da mogu biti i iznimno ljekoviti. Primjerice, u Vegeta Maestro asortimanu možemo naći majčinu dušicu koja se od davnina koristi za probleme s dišnim putovima te pomaže kod nervoze i nesanice. Dobro nam znani origano, koji je svoju slavu stekao kao neizostavan začin na pizzi, može itekako pomoći kod kožnih i želučanih problema.

A uz ostale Vegeta Maestro vrhunske začine uvjerite se u to da nema recepta kojem niste dorasli. Začini život začinima!

Vegeta Maestro slatka paprika – slatka i neizbježna

Iako se čini da je oduvijek tu, slatka paprika potječe iz najjužnijeg dijela Meksika.U Europu su je, zajedno s ljutom paprikom, donijeli sveprisutni Meksikanci. Nedugo potom slatka se paprika vrlo uspješno probila do tanjura i zdjela Afrike i Azije. Privlačnog je okusa i lijepe zagasite crvene boje. Jako dobro ide uz guste juhe, mesna variva i složence, ali i uz mnoga druga jela. Sadrži vitamine C, B1 i B2, kalcij, željezo i dobar je antioksidans. Dobro dođe svima koji muku muče s anginom, gihtom, artritisom i želučanim tegobama.

Vegeta Maestro dimljena paprika – Miris dima koji odgovara svima

Dobiva se dimljenjem slatke paprike na prirodnom dimu hrastova drveta i ne sadrži dodatnih aroma. Dimljenjem slatka paprika dobiva poseban slatkasti okus dima. Dobar je izvor vitamina, niacina, beta-karotena i minerala te je snažan antioksidans, zbog čega se koristi u liječenju angine, gihta, hemeroida i želučanih tegoba. Prilično je raširena u svjetkim kuhinjama, posebno u španjolskoj kao tajni sastojak u paellama, ali dobro se snalazi i kod roštilja. Pogodna je za vegetarijanska jela kao nadomjestak za meso jer njezinim dodavanjem jela dobivaju finu aromu dima.

Vegeta Maestro origano – puno više od začina za pizzu

Origano potječe iz mediteranskih krajeva, a u svijetu je postao slavan kao začin koji se nalazi na pizzi. Međutim, snažan okus origana odlično ide i uz umake na bazi rajčice, morske plodove, jela od mesa, peradi i divljači, a neizostavan je u mediteranskim salatama i, naravno, pizzama. Zbog toga što je bogat željezom i vitaminima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, preporučuje se onima koji imaju problema s kožom, a pomaže i kod nadutosti i loše probave. Djeluje smirujuće, a djelotvoran je i kod liječenja gripe i bronhitisa.

Vegeta Maestro češnjak – miris zdravlja

 Mnogi ljudi pomalo zaziru od češnjaka zbog njegova intenzivnog mirisa, ali zaboravljaju da je u pitanju začin koji sadrži više od 200 bioloških aktivnih tvari, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Češnjak, inače, potječe iz srednje Azije, a svojom aromom oplemenjuje brojna jela poput gustih juha, mesnih jela, a posebno dobro ide uz ribe i školjkaše. Njegova je ljekovitost nadaleko poznata pa ga se koristi kod kardiovaskularnih i probavnih tegoba, a pomaže i u liječenju raznih plućnih bolesti.

Vegeta Maestro bosiljak – odličan za sve

Ovaj začin aromatičnog mirisa i pomalo oporog, ali ugodnog okusa u Europu su iz Indije donijeli trgovci. Europljani su mu nadjenuli ime basilicum koje je pak latinska izvedenica grčke riječi basileos, što znali „kralj“. Potvrda je to koliko je bosiljak bio cijenjen začin. Može ga se staviti u gotovo sva jela: od juha, jela od gljiva, riba, riže do jela od rajčica i patlidžana. Ono što ga još čini posebnim jest činjenica da može poslužiti kao odlična zamjena za sol. Bosiljak pospješuje apetit, uklanja nesanicu i ublažava nervozu.

Vegeta Maestro majčina dušica – nježno ime, oštar okus

Ovaj začin nježnog imena potječe iz mediteranskih krajeva i jedan je od najvažnijih začina europske kuhinje. Usprkos imenu, majčina dušica je oštrog okusa pa je se često može naći u jelima od rajčice, raznim umacima, nadjevima, zatim jelima od mesa, marinadama, jelima s jajima, rižotima i salatama. U pučkoj medicini ovaj se začin koristi od davnina zbog snažnih antiseptičkih, antibakterijskih i antifungalnih svojstava. Uz to, majčina dušica jača pluća i otpornost organizma te, među ostalim, uklanja tegobe PMS-a.

Vegeta Maestro papar – kralj začina

Kao i mnogi drugi začini, i papar je stigao iz Indije. Zbog svojeg snažnog okusa koji daje punoću jelima, papar je zasluženo prozvan kraljem začina. Sadrži vitamine A, C i K i minerale kao što su kalcij, magnezij, mangan i željezo. Crni papar u zrnu stavlja se u juhe, salamure, kiseli kupus, a njegove crne kuglice drag su gost i u zimnicama, dok se njegov mljeveni alter ego stavlja u gulaše, paprikaše i rague, kobasice i hamburgere, salate od kupusa, graha i krumpira. Najbolje ga je dodati pri kraju kuhanja kako bi se dobio maksimalan okus.

Vegeta Maestro kim – jak začin toplog okusa

Prepoznatljiv i topao okus kima dodatak je mnogim jelima, a posebno se to odnosi na indijsku i meksičku kuhinju gdje je kim posebno cijenjen, a može se reći da ga obilno koriste i u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Dobro ide uz krem juhe, variva od bundeve i svježeg kupusa i umake na bazi rajčica. Voljen je i u pekarstvu gdje ga se može naći u nekim vrstama kruha, peciva i keksa. Ima iznimno blagotvoran učinak na različite tegobe probavnog trakta, a pospješuje i apetit. Budući da je u pitanju jak začin koji može zasjeniti većinu drugih – budite umjereni.

Vegeta Maestro đumbir – egzotičan, aromatičan i blagotvoran

Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, dolazi iz Kine, a njegova je posebnost u noti egzotičnosti i orijentalnosti zbog koje se razlikuje od udomaćenih mediteranskih začina. Poprilično je aromatičan, jakog i oštrog okusa i ugodnog mirisa, zbog čega jela azijske kuhinje imaju prepoznatljiv okus. Koristi se u pripremi slanih i slatkih jela. Osim u kulinarstvu, đumbir je zbog svojih svojstava sve popularniji i kao pouzdani borac protiv raznih zdravstvenih tegoba. Pospješuje probavu, jača otpornost organizma, regulira krvni tlak, štiti srce i krvne žile.

Vegeta Maestro kurkuma – kraljica indijskih kuhinja

Dobiva se od korijena bilje Curcuma koja ima tamnosmeđu koru i tamnonarančasto meso. Budući da je u rodu s đumbirom, svježa kurkuma je aromatična i ljuto-žarećeg, blago gorkog i pomalo smolastog okusa, dok sušena ima aromu naranče i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. Kurkuma imia vrlo važnu ulogu u indijskoj kuhinji jer se nalazi u gotovo svakom jelu. Sve je popularnija i na drugim kontinentima. Njezina je primjena raznolika – od salatnih preljeva, umaka preko juha do jela od mesa, ribe i mariniranog povrća. Bogata je vitaminima i mineralima pa pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba te jača i njeguje organizam.

Vegeta Maestro curry – savršena mješavina okusa

Zanimljivo, curry je britanski proizvod nastao tijekom njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Indijska riječ ‘kari’ odnosi se na vrlo začinjeno jelo od različitih vrsta namirnica. Curry je, prema tome, mješavina koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Curryem se mogu oplemeniti različite osnovne namirnice poput jela od žitarica, povrća, mesa pa i deserti poput sladoleda. Sa zdravstvenog aspekta, kao odličan izvor vitamina, minerala i vlakana, koristan je u prevenciji razvoja karcinoma. Smanjuje simptome Alzheimerove bolesti i štiti od razvoja srčanih bolesti.

PR