Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 11/18 ( Danas kuha Maaate…. )

Nedjeljom uglavnom uspijevamo ručati zajedno, ponekad se obitelj okupi doma a ponekad posjetimo i interesantne restorane. Ako pratite ove moje zapise onda znate da je ovo drugo zapravo pravilo a ono prvo, ma koliko mi žao bilo, ipak izuzetak.

Ni ovaj tjedan nije bilo drugačije. Mjesta o kojima danas pišem vrlo su različita i poveznicu im daje tek lik i djelo našeg prijatelja, chefa Mate Jankovića.

Prošlu nedjelju smo naime ručali u Gostilni pri Lojzetu, sjajnom restoranu Matinog slovenskog alter ega Tomaža Kavčiča. Sigurno se sjećate silnih reklama tvrtke Lidl u kojima su ova dva chefa dokazivala i komičarski talent, a njihova lica smješila su se sa svakog kamiona istog trgovca.

Bilo kako bilo kod Tomaža u dvorcu Zemono se jako fino jede i preporučam svakom putniku namjerniku koji prolazi Vipavskom dolinom da zastane i uživa u gastronomiji na svjetskom nivou ( uz Anu Roš i Jureta Tomiča, Tomaž je u top tri slovenskih restorana)

Tanjuri su prezentacijski apsolutno top i tu se izmjenjuju savršeno svježe i lokalne namirnice, šparoge, pastrva, srdelice ( Piranske naravno :), špinat…..

Jedina, ali doista jedina mana, je da ipak treba voziti dva sata i da je zbog tog razloga puno interesantniji današnji ručak kojeg kao gost kuhar potpisuje već prije spominjani Mate Janković, a koji bi trebao postati tradicijom u Bistrou Pod zidom u istoimenoj ulici u Zagrebu.

Mladi vlasnik Borna Janeš se stvarno trudi ovo mjesto konstantno nadogradjivati u gastronomskom smislu i ideja da se nedjeljni ručak “autorizira” zavredjuje sve pohvale.

Mate Janković je već dugo “celebrity tv chef” sudionik raznih kuharskih formata na raznim televizijama, vodio je Anthonya Bourdaina po Hr, bio dio Masterchefa i trenutno završava sezonu u 321 kuhaj. Čovjek bi rekao teoretičar par excellence no Mate stvarno i kuha….

Jako fina juhica od brokule

Otkošteno pile za dvoje sa gratiniranim krumpirom i pečenim povrćem

Moj današnji favorit, “arancin” punjen buncekom na pireu sa hrenom, jednostavno a ipak profinjeno kompleksno, sjajno jelo…

teleća prsa, obrazi, svinjska vratina i jedan od boljih tafelspitza u Zagrebu, odlična , ukusna, gotovo domaća hrana .

i za kraj jedne od najboljih “šnenokerla” u dugo vremena, s time da je ovaj desert dio standardne ponude Pod zidom, a mala Matina intervencija sa kumquatima je dodatno zakuhala okuse.

Odličan ručak, svakako za preporučiti i za ponoviti.

 

Tekst i fotografija: Otto Barić