Ottošestvije 1/20 ( back to normal?!)

Prošlo je sedamdesetak dana nove normalnosti, a danas 11.5.2020 smo počašćeni najnovijom….

Od danas ponovno rade restorani, konobari pod maskama, sveprisutna dezinfekcija no kako god bilo, restorani rade…

Zadnja dva mjeseca su bila teška, 3 rodjendana u obitelji, svi smo nekako bili bez volje za slavlje pa je ovo “otvaranje” dočekano euforično , bez obzira na ograničenja i nakaradu socijalne distance.

Nisam političar, ne vjerujem u teorije zavjere, no zdrav razum me koči da prihvatim bezrezervno nametnuta pravila…. jel stvarno kupovina subotom manje zarazna od nedjelje? jel stvarno danas sigurnije popiti kavu nego prije tjedan dana?

Sve smo to zbrojili i oduzeli i odlučili vratiti se u normalu, a šta je normalnije od večere u NOELu , još uvijek jedinom restoranu sa zvijezdicom u Zg….

Anabelin izbor, pokazao se interesantnim,

Njemačka poslovica kaže ” alles Neu macht der Mai” pa se tako i Noel prezentirao u novom ruhu, novi chef, maske i dezinficijensi, pola stolova….sve novo u svibnju..

Novi chef Bruno Vokal poslao nam je niz malih zalogaja kao amuse bouche, tunu, govedinu, nježnu salaticu sa malo svinjske kožice, namaz od vrhnja umjesto maslaca i sjajni kroket sa stiltonom….sve to upareno sa koktelom Karla Ferenčaka

Prvi tanjur prefina terina od gusje jetre sa ciklom koja je dobila kick od utisnutog arancina, 

Drugi tanjur, veličanstvena dekonstrukcija štrukla, tri teksture, fino uravnoteženo iako možda malo preslatki mlinac od slatkog vrhnja

Mali sidekick je Ninska sol iz “kasne berbe” prezentirana sa pripadajućim alatom,

Vrijeme je šparoga, chef nam je bijelu šparogu prezentirao punjenu dimljenom jeguljom u sjajnom hollandaise umaku, mala primjedba je da su pojedine šparoge bile previše vlaknaste, vjerojatno je ponuda sirovine ipak još uvijek ograničena…

Brizli su bili korektni, možda za moj ukus malo prepečeni, ukusni ali doista samo korektni

Grdobina kao prvi “glavni” tanjur sjajna sa hrskavim, potpuno svježim i minimalno termički obradjenim mladim graškom, upravo ovaj tanjur uz već spomenute “štrukle”

Daje nadu da će Noel uspjeti u tranziciji i da će Bruno Vokal biti dostojan nasljednik Gorana Kočiša.

Pačja prsa fina, korektno pripremljena, nisu izazvala ushit , no možda i zbog količina koje su do tog trena bile servirane, uvijek me sedam slijedova dovede do granice…

Predesert vrlo interesantna kombinacijae slatkog i gorkog, limun, djumbir….

A desert sjajna ideja, efektan, no baba nije dobila odgovarajuću dozu ruma pa smo na kraju ostali malko razočarani.

Ja uvijek vjerujem da kuhinji treba dati malo vremena da se posloži i da nije preporučljivo naletjeti prvi dan, , no nakon sedamdesetak dana bez restorana, tko će nam zamjerit?

Idemo dalje, nova sezona Ottošestvija kreće u nepoznato, najnovija realnost je pred nama pa ko živ……

Otto Barić