Ottošestvije 1/21 – Novi početak

Ovaj tekst bi trebao započeti onom svima poznatom rečenicom „a long time ago , in a galaxy far far away…“ toliko se je naša stvarnost promijenila u zadnjih godinu dana.

Ne želim vas podsjećati na dva potresa i pandemiju, smrt meni dragih  ljudi, propale političke ambicije, pokoji lockdown, zatvorene restorane i odgođene sajmove….dosta je!

Odlučio sam iskoristiti prvu priliku koja se pojavila kao tanka srebrna crta na horizontu i posjetiti  Borisa Šuljića, prijatelja,  vinara  i ugostitelja koji je neposredno pred Valentinovo otvorio svoj boutique hotel Boškinac i restoran u sklopu istog koji je od prošle godine ovjenčan michelinovom zvjezdicom.

Dodatni kick svemu daje  i novi chef , korčulanin Marko Turek i njegova ekipa koja obećava drugačiji pristup ambicioznoj kuhinji i želi redefinirati filozofiju koju je godinama gradio Matija Bregeš.

Pa evo kako to izgleda

Četiri zalogaja koja kuhinja šalje kao pozdrav sjajno su izbalansirani uvod u maksimalno regionalni i sezonski menu. Marko kombinira totalno lokalne namirnice, školjku, tripe, kunića, pršut….u male eksplozije okusa, a Boškinac nadopunjuje svojim pjenušcem od lokalne sorte ugni blanc.

Kao hladna predjela ponudjeni su sirovi škamp i tartar od janjčića, uz naglasak da su svi tanjuri tehnički besprijekorni, snažnih okusa i tekstura te za početak poprilično minimalistični.

Lignja, celer i tartuf  te bakalar.  Tri topla tanjura sa velikim potencijalom, posebno nas je oduševio Bakalar, tanjur koji je toliko močan da može bez daljnjeg biti samostalno jelo na a la carte menu, domaći sourdough kruh nadopunjuje sjajno . Vjerojatno nije ni potrebno napomenuti da je i ulje domaće, a vina većinom iz Borisovog podruma.

Riba xo i predivni tanjur janjetine čine glavna jela, skuhano perfektno no za moj ukus čak i malo over the top, rijetki foodie će nakon 7 tanjura istinski uživati u janjetini koja je prezentirana u nekoliko kompleksnih tehnika.

Predesert , med, cvjetni prah i pelud, desert od rogača i Borisov prošek, kraj dostojan zvjezdice  za koju za sada fale sitni detalji u prezentaciji i servisu, no to je bio prvi i drugi dan sezone 2021 pa ne sumnjam da će za tjedan, dva sve biti na mjestu.

Hotel je nakon malog redesigna u vrhunskoj formi, a otok pag nudi razne vizualne doživljaje, meni osobno su fascinantne stoljetne masline u Lunu….ali de gustibus…

Tekst i fotografija: Otto Barić