Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 05/18 ( JRE )

Jeunes Restaurateurs d’Europe, družina mladih kuhara koji su 1974. krenuli iz Francuske sa ciljem obnove umjetnosti kuhanja i razvili se u globalni brand sa 360 članova uvijek se smatrala predvorjem budućih Michelinovih zvijezda. Nije puno drugačije ni u Hrvatskoj gdje će ova godina sigurno dodati još koju zvijezdu uz za sada usamljeni rovinjski Monte.

No kada živite u Zagrebu i nije vam usput skočiti do Kvarnera, Istre, Šibenika ili Dubrovnika onda je izbor dosta ograničen. U Zagrebu su samo Priska Thuring i Marin Rendić zaslužili ovaj status pa je za konstantno širenje horizonta najlakše skoknuti dvadesetak kilometara sjeverno u Brežice gdje Jure Tomič u Debeluhu radi čuda…

O Juri sam naravno već pisao ali njegov restoran oblikovanjem, ponudom i gostoljubivošću postavlja konstantno nove standarde.

Lagani subotnji ručak započeo je čašicom lokalnog pjenušca, klet Pinterić u Bizeljskom stvarno radi divan “bubbly” čiji odnos cijene i kvalitete je upravo senzacionalan.

Dimljena pastrva sa kruškom i ikrom, prvi tanjur, perfektan spoj okusa i vizualnog sklada

Na drugom tanjuru chef Jure nam je ponudio savršeno kuhane raviole sa radicchiom trevisanom i bučinim košticama, nježni sklad slatkoće tijesta i gorčine radicchia.

Bijela palenta, jaje i lardo, perfektno do zadnjeg zalogaja

Pri narudžbi smo naglasili da stvarno želimo lagani ručak pa je glavno jelo bilo mesno riblja kombinacija, ali kako hrabra… teleća jetrica i pastrva, hren i pastrnjak, lokalno, savršeno.

Za desert više nije bilo mjesta ali mislim da i ovako slike govore više od riječi…

Kakav divan izlet, naravno da su i vina bila lokalna, svježa i u potpunosti u službi divne hrane. Ovaj JRE restoran savršeno nadopunjuje ponudu sjeverozapadne Hrvatske pa makar morali pretrpjeti shengensko skeniranje osobnih podataka….

Tekst i fotografije: Otto Barić