Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 06/18 ( šumama i pustinjom )

Ovaj tjedan je ponovno bio u znaku putovanja. Počeo je vrlo idilično u snijegom napudranoj Deželi a završio u već pomalo vrućem pijesku Arabije.

S vama, dragi čitatelji, želim podijeliti naravno samo kulinarski dio jer profesionalne muke sigurno imate i sami.

Za nedjeljni ručak odabrali smo kmečiju Novak dvadesetak kilometara iza Novog Mesta, a pitanje koji nas vrag tjera da tako daleko tražimo ručak je sigurno na mjestu.

Glavni razlog je naravno sjajno društvo i preporuka našeg dragog Jure Tomiča koji nas je vodio i u društvu njegove Stanke sa nama uživao.

Ručak je bio senzacionalan, hrana prava domaća, mousse od zeca, vrući kruh, kobase od lokalnih pajceka

dimljene pastrve, juha od ričeta, kobasice sa komoračem i prefina kuhana govedina

ali najveća senzacija je vino, gazda otvara butelju za buteljom, uglavnom oranž, biodinamička vina svjetskog ranga, Collio, Goriška brda, Vipava, Bela Krajina….

Probali smo dvadesetak etiketa, nevjerojatno, dan danas se ne sjećam da sam igdje probao toliko sjajnih vina kao te nedjelje u brdima uz rijeku Krku.

No da ne ispadne da smo notorni alkoholičari preselili smo se veći dio tjedna u Dohu, puno manje alkohola i jedna večera za pamćenje, ponovno Nobu i njihov tasting menue koji je dostigao nivo gotovo senzualnog gastronomskog doživljaja.

Nobu je u Dohi doista restoran sa pogledom.

Toro sa kavijarom u umaku od crnog sezama, upravo nevjerojatan vizualni sklad i savršenstvo okusa.

jastog sa kolerabicom i 4 sashimija

nigiri, i king crab u miso putru….

kobe govedina A5…… samo kratko karamelizirana na vrućem kamenu.

Povratak u snijegom okovani Zagreb bio je pomalo nadrealan no senzacionalne informacije vezane uz iduće ljeto i postav koji se sprema na Korčuli, Stupama i Vrniku olakšale su tranziciju…..ova tema zaslužuje definitivno i više od kolumne!!!

 

tekst i fotografije: Otto Barić