Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 1/19 ( 2.0….. )

Već dugo nisam pisao Ottošestvije, malo sam se zasitio pisanja, a malo sam i razmišljao o ispravnosti silnog jela i pila dok nam se hrvatska stvarnost u koncentričnim krugovima obavija oko vrata i lagano priteže….

Bilo kako bilo, ovaj weekend mi je bio u znaku Čakovca i sjajne večere koju su u “Gardenu” tj u dvorcu Zrinski priredili Mate Janković i Marko Palfi uz Markov team.

Moja bliskost sa Matom je poznata, a Palfi je nevjerojatan talent i iznimni radnik koji duboko promišlja hranu i svaki zalogaj koji izadje iz kuhinje nosi fine teksture i genijalne okuse.

Dečki, i cure naravno, kuhali su dvije večeri za redom i oba puta ispunili šezdesetak mjesta ugodnog restorana, ja sam bio u subotu jer sam mislio da će se eventualne nedoumice ispostaviti u prvoj večeri, no mislim da je rezultat bio podjednako dobar u oba termina.

Nije lako izbaciti šezdesetak tanjura gotovo istovremeno pa su chefovi vrlo koncetrirano i koordinirano odradili prezentaciju.

Tatarski od pastrve sa ukiseljenom bundevom, košticama bundeve, ikrom od pastrve te dragoljubom i dimljenom mlačenicom. Jelo krasne teksture, fine arome pastrve s malim kickom bundeve dao je sjajan uvod. Hrana izuzetno ukusna, lokalna , profinjeno prezentirana i korektne cijene, savršeno!

Vina koja su pratila ovu večeru, sparena i prezentirana od strane vinara i chefova bila su kongenijalna pratnja hrani.

Prvi slijed je praćen pjenušcem Pozoj, vinarije DK iz Sv. Jurja, pjenušac uravnotežen i fine perlaže od pušipela, možda samo malo nedovoljno hladan, no svakako vrlo ugodna pratnja.

Drugi slijed za mene vrhunac, štrudel od krvavice, kremozan i hrskav istovremeno, u jusu od crnog vina i gorušice, popraćen pušipelom prestige 2016, fenomenalni match i jednostavno divno sljubljeni slijed.

Pureća krila možda ne bi bila moj prvi izbor namirnice no egzekucija s palentom u koju je umiješana kruška i crveno zelje sa zimskim začinima učinili su i ovaj slijed vrlo interesantnim, pratnja je bio sauvignon natura 2016, veliko bijelo vino, netipičnih sauvignonovskih nota no profinjeno i iznimno ugodno nepcu.

Confit od svinjskog vrata, obložen čvarcima, močno jelo, gotovo i preizdašno no u pratnji divnog crnog pinota iz magnuma savladao sam i ovaj predzadnji slijed.

Desert po mom ukusu, “prekomurska knedla” , sir, mak, orasi….krema od groždjica….

odlično i vrhunski spareno sa slatkim bijelim pinotom berbe 2015,

savršeni kraj jedne lijepe večere.

Ipak, i kad misliš da je gotovo, nije, Mate je nastavio puštati  muziku do kasno u noć i perivoj Zrinskih je dugo odzvanjao veseljem….

Sve to skupa za 250 kn pokazuje da se doista svašta može kad se hoće, a posebno ako oni koji žele i znaju. Čakovec nije daleko i treba koristiti prilike da se osjeti sva ta dobra energija kojom zrači mjesto i divni ljudi….

Tekst i fotografije: Otto Barić