Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 10/18 ( Strast…. )

Prije nekoliko godina me je jedan od mojih paralelnih života odveo u Ljubljanu.

U jednom simpatičnom malom restoranu dočekali su nas naši slovenski rotarijanski prijatelji i sjajno ugostili. Taj dogadjaj sigurno ne bi bio toliko značajan da se na tom druženju nije pojavio Aleš Kristančič, enfant terrible slovenskog vinarstva, fenomenalni vinar i karizmatični orator. U sjećanju mi je ostao i njegov “signature move” otvaranje pjenušca pod vodom s kojim je započeo i zagrebačko dogadjanje.

Njegova vina, naročito pjenušavi Puro i Veliko Rdeče pijemo kada nam financije dozvole, no priliku osjetiti njegovu strast uživo nikako nismo željeli propustiti.

Aleš Kristančič je veličanstven u svom nastupu i njegova iskonska strast je usporediva jedino sa Lukom Krajančićem kada u ushitu recitira svoje stihove.

Prošlu srijedu pojavila se prilika, Aleš je prohujao zagrebačkim Noelom u svom jedinstvenom stilu i sa nekoliko “granata” u gepeku. Kakva večer…..

Chef Goran Kočiš je ponudio slijedeće:

Puro iz 2009. popratio je kornetićima punjenim pilećim patéom, odličan izbor, vizualno doradjen posteljicom od slavonske slamice koja je mirisom nadopunila doživljaj.

Puro je tekao bez ograničenja i dao nam šansu da osjetimo kako se svaka boca razvija u svom mikrokosmosu okusa, kvasci su itekako živa bića.

Uz mousse od pastrve poslužen je sauvignon iz 2014, kompleksno i moćno vino vrlo nježnih nijansi sijena. Pairing dostojan nježnosti pastrve kojoj je meni ipak falilo malo finesse.

Ravioli punjeni žabom složili su se sa Lunarom iz 2013. Lunar je vrlo specijalno vino, Kristančič u ovom slučaju stavlja cijele bobice u bačvu i dozvoljava vinu da se razvije potpuno prirodno bez prešanja….

Rolada od piletine sa odvojenom hrskavom kožicom i Veliko belo 2010. iz duplog magnuma, uffff.

Teletina, pečena blitva i kolačić od krumpira, Veliko Rdeče 2002, uffffff

Za kraj sladoled od mrkve i Puro rosé, sjajan desert i pjenušac izuztnih aroma na nepcu.

Meni gotovo prejaka kombinacija ali sigurno dostojan kraj još jedne večere u Noelu u kojoj se spojila velika strast fantastičnog vinara sa angažiranom, ambicioznom kuhinjom i sjajnim ugodjajem ugodno popunjenog Noela.

 

Tekst i fotografija: Otto Barić