Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 15 ( Out of Doha )

 

Rijetke su prilike kada mogu relativno slobodno birati menu za predsjednika/icu republike. Tu šansu sam relativno slučajno dobio prošli tjedan u okviru službenog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Qataru.

Prva pomisao mi je bila predložiti NOBU, moj najmiliji restoran u Dohi, no ptičica mi je šapnula da sirovo nije nužno primjereno za službene i poluslužbene večere, pa je tako izbor pao na armensko-libanonski restoran znakovitog naziva “Mamiq”.

Pitate se zašto armensko-libanonski, to je relativno lako objasniti, naime u šezdesetim godinama prošlog stoljeća čitav niz armenskih obitelji je sreću potražilo u Beirutu i tamo su bitno utjecali na klasičnu libanonsku kuhinju.

Restoran Mamiq u Dohi je remake sličnih restorana u Beirutu i njegova ponuda se temelji na klasičnoj libanonsko-mediteranskoj kuhinji koja ima dodatni armenski kick.

No, idemo redom.

Predjela su pokrila gotovo cijelu plohu stola, bilo je tu klasika kao što je hummus, tabbouleh, babaganoush, fattoush, salata sa maslinama i orasima, predivan kiseli labneh,

vruće lepinje….božanstveno carstvo meza.

prepeličja jaja sa suhom govedinom, ravioli sa janjetinom

te čitav niz prženih delicija s jogurtom, sve dosta pod utjecajem češnjaka….

janjetina u svim agregatnim stanjima, köfte, kebab i vrlo interesantna janjetina u umaku od trešanja, jelo u kojem je vrlo naglašeno armensko kulinarsko nasljedje.

na kraju sve zaokruženo neizbježnim orijentalnim slatkišima i već gotovo obligatnom dozom duhana od lubenice…. sve u svemu, bilo je vrlo ukusno i u potpunosti je ispunilo moja, a i ostala pridružena očekivanja.

Nakon što je zadovoljen protokol ipak je ostalo malo vremena da provjerimo novi menu u Nobi, kao i svakog puta do sada svaki pojedini slijed je očarao savršenim spojem vizualnog dojma i palete okusa.

Redom su nam posluženi slijedeći tanjuri:

marinirani brancin s korijanderom

klasični sushi i sashimi a la Nobu

fenomenalne kozice u tempuri na laganoj salatici

kobe beef sa 4 vrste gljiva u sake umaku, nova kreacija, doista dostojna tog naziva

i zapečeni cheesecake sa sorbetom od malina

Nekako nisam siguran nije li ovaj mali tasting menu zaslužio da bude ponudjen i daleko važnijm gostima nego što smo to bili moj prijatelj Omar i ja no, ako ne voliš sirovo, what can you do 🙂

Tekst i fotografije: Otto Barić