Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 16 ( Korčulanske pjatance )

Arhitektura, naročito u Hrvatskoj, zna biti poprilično naporna disciplina. Moj projekt za dva tornjića u Splitu koji je do sada bio dobro prihvaćen, zadnjih je dana doživio mali setback jer je već uskladjeno dodavanje desetak katova na toranj koji je trenutno u gradnji odjednom postalo upitno zbog nesigurnosti lokalne uprave. No that’s life i život ide dalje a toranj B će za sada stati na 17 katova i još uvijek zgodnih ca 66 m visine.

Pitate se zašto Vas gnjavim sa trivijalnostima, no zapravo sam samo htio objasniti zašto mi je neusporedivo više veselja donijelo prošlotjedno dogadjanje u Korčuli lijepog lokalnog naziva “korčulanske pjatance”

Ideja da se lokalne ugostiteljske snage udruže i učine nešto za dobrobit zajednice (u našem slučaju smo skupljali novce za igračke u vrtiću) a da ujedno i promoviraju eno -gastro kulturu mi se u svakom slučaju čini hvale vrijednom.

Skupili smo se u predvorju općine i prodavali vino i male zalogaje koje smo pripremili sami. Privukli smo dvjestotinjak zainteresiranih sladokusaca i prikupili 5.400 kn.

Sve to izmedju dva pljuska u subotu oko ručka. Meni je to bilo sjajno.

No, gore navedena manifestacija osim humanitarnog ima i naglašeni gastronomski sadržaj i to na način da svaki od sudionika u tjednu “pjatanci” kreira specijalni menu uz prigodnu pratnju lokalnih vina.

Mi smo isprobali krasan menu u hotelu Korčula kojim se predstavio Chef Steven Pieters,

sada odgovoran za F&B korčulanskih hotela i nova hit vinarija Bačić iz okolice Blata.

i sjajan roštilj rustikalne konobe Maha udaljene tek par kilometara od centra Korčule,

Obitelj Tome Marelića, sinovi Jakša i Ivan pripremili su fenomenalan ribeye steak savršene teksture i neodoljive arome kakvu samo roštilj u kojemu lagano dogorijevaju drva može stvoriti. Dečki su sjajni ugostitelji, a lakše ih je preskočit nego zaobiči.

Sve u svemu “Ranč Maha” postaje nezaobilazni reper u gastronomskoj ponudi, a kad se na istom mjestu nadju i Veljko Barbieri, obitelj Bojić( vlasnici kultnog restorana Adio Mare) , Zlatko Gal i Mario Mendek te puno mladih i lijepih ljudi sa otoka, onda to sigurno nije slučajno.

Korčulanske pjatance traju tjedan dana pa tako nude još čitav niz tema.

Jedna je sigurno i moj iskorak u izazovni svijet gastronomije. Nakon dugih promišljanja primili smo se posla, tražili i našli mladog, talentiranog Chefa koji je spreman prihvatiti izazov kreacije malih zalogaja koji bi trebali biti kongenijalni partneri sjajnim vinima otoka Korčule i poluotoka Pelješca koje nudimo.

Evo pretpremijerno jedna sličica i tih “pjatanci”

Tekat i fotografija: Otto Barić