OTTOŠESTVIJE – KOLUMNA OTTA BARIĆA 3 ( MENDEK )

Zima nas je stisla….jako, a kako sam ja nekako skloniji ljetu odlučio sam krenuti put juga. Put me vodi u Indiju pa očekujte neočekivano.
4. kolumna bit će sigurno “spicy”.
U fazi putnih priprema dobio sam poziv od dragog prijatelja Marija Mendeka da prema već ustaljenoj tradiciji kušamo delicije koje njegova tvrtka uvozi u Hrvatsku i distribuira restoranima i prosvjećenim gurmanima.
Hmmm… još jedan uvoznik, reći ćete dragi čitatelji, no treba imati na umu da vrhunska gastronomija ne trpi nestašice, kad se postavi menu nema natrag i baš zbog toga su vrhunske namirnice “must”.

Ovaj uvod zvuči strašno suhoparno ali kako je vidljivo iz priloženog nije bilo ni najmanje tako.

Skupila  se krema hrvatskih chefova, tu i tamo je poneko i falio ali bili su :
Priska Thuring, Braco Sanjin, Goran Kočiš, Ante Bojić, Mate Janković, Igor Gudac, Marko Gajski, Ana Grgić….. i uvaženih restauratera, Igor Gverović, Mato Djurović, Bobo Čimbur…..
Sigurno sam nekoga zaboravio, naravno ne namjerno, ali definitivno je to jedan od dogadjaja sezone u gastro svijetu.
Atmosfera sjajna, prostor manje više prikladan, iako moram priznati da nisam razmišljao o tome da će se peći roštilj u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade kada sam crtao elipse po kupoli prilikom zadnje rekonstrukcije koju sam potpisao prije desetak godina.

Posebno je impresivna bila plavorepa ljepotica od skoro 200 kg koja je mamila poglede i golicala nepca.

Probali smo sjajan kavijar, kamenice iz Normandije, pršut od crne svinje, žive škampe i sve to prigodno popratili probranim vinima.

Sve u svemu uz takvu ponudu nije me strah za dolazeću ljetnu sezonu, mislim da robe bude, samo se moramo nadati da će biti i dovoljno gurmana.

Tekst i fotografije:  Otto Barić