Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 44 ( winter is coming, VINOcom )

Prošlo je dugo toplo ljeto, prošla je i kratka kišovita jesen a u zraku se pomalo osjeća snijeg. Ovaj mali pjesnički diskurs je naravno samo uvod u današnju temu koja se bavi vinom. Ovo je osvrt na Vinocom, vinski happening koji se dogadja krajem studenog u Esplanadi i nekako je postao točka na i svake sezone.

Kako jesen prolazi tako vinari pomalo dobivaju vrijeme za odmor od borbe u vinogradima i fizičkih napora berbe i kreće kontemplacija u konobama i podrumima.

To je pravi trenutak za susret sa prijateljima, kolegama i svima onima koji uživaju u vinu, a Vinocom se je nametnuo kao prava platforma za takve susrete.

Kada krenem u obilazak pokušavam ipak još jedanput osvježiti sjećanja na ono najbolje što se pilo prošlo ljeto i složiti neki plan za iduću godinu.

Moja logika nalaže da krenem od pjenušaca, pa eto mojih favorita….

Pjenušci velemajstora sa Plješivice, Tomca i Šembera…., vrlo interesantan kremozan novi Šemberov Pavel i zanosna Tomčeva Amfora.

Nakon pjenušavog uvoda bio je red posjetiti i ostale drage prijatelje koji uvijek donesu ono najbolje iz svojih podruma i rado podijele te užitke sa nama

 

Frano Milina Bire i njegova draga Višnja donijeli su i Grk Defora, njihova perjanica i jedno od naj-vina prošlog ljeta, ako ne nestane ima senzacionalan potencijal za godine koje slijede. Boris Drenški, Bodren, velemajstor slatkih cuvea i ledenih berbi.

Frano Milina Bire i njegova draga Višnja donijeli su i Grk Defora, njihova perjanica i jedno od naj-vina prošlog ljeta, ako ne nestane ima senzacionalan potencijal za godine koje slijede.

Tris, pjenušac koji potpisuju trojica vinara sa Korčule i koji je prošlo ljeto bio bestseller u mom BARiću

Jakša Krajančić i njegov divni Mindel u magnumu, kakav divan sur lie,

Luka Krajančić, veliki pjesnik i velemajstor pošipa, vinar, vizionar i naravno best seller…

Vina Galić i njihov enolog Slaven koji je donio rose 2017 i mladu graševinu. Ivo Brzica iz Baranje, graševina, chardonnay i jako fini crni cuvee. Jasna Antunović

Vinarija Tomaz, Braća Benvenuti naši stari prijatelji, čije malvazije obožavamo a teran im je svjetska klasa.

Antonija Car, mlada enologinja Saints Hillsa.  Menghetti brut, bijeli i crni pinot, chardonnay, čista klasika. Duboković, Boškinac, Bibich, svi redom dostojni predstavnici udruge Grand Cro, Zapravo kad malo bolje razmislim moj itinerer je skoro “who is who” hrvatskog vinarstva.

Vinocom je primarno manifestacija vezana uz vino i vinare ali se i u popratnom programu da pronaći pokoji fini zalogaj, kulen ili kulenova seka od OPGa Matijević iz Baranje ili cvijet soli iz Nina, pršuti i kobasice i sjajni likeri Aura iz Buzeta, sve u svemu dva vrlo ugodna i ispunjena popodneva.

A na kraju smo posjetili prijatelje iz Slovenije. Vina Ščurek i Šekoranja

Tekst: Otto Barić

Fotografija: Rene Karaman