Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 46 ( Mano )

Druga je subota došašća iliti adventa. Zagreb je već godinama europska top destinacija razdoblja “dolaska”, djelomično zbog naše sposobnosti da oblikujemo nerad a djelomično zbog sjajne gastronomske inventivnosti naših poduzetnika.

Grad je pun ljudi a restorani, kako oni pravi tako i oni u kućicama, rade punom parom. Mi smo se odlučili za jedno već pomalo klasično mjesto, Mano u Medvedgradskoj.

U tom restoranu smo upoznali Hrvoja Kroflina i Ivana Tomaševića a sada tamo kuha jedan od najtalentiranijih chefova mlade garde, Hrvoje Nakić.

Mano je već godinama institucija koja image gradi na svježoj ribi i sjajnim velikim komadima kvalitetnog mesa, kvaliteta kuhanja je uvijek na nivou no svaki chef koji je do sada vodio ovu kuhinju bio je ne samo vrhunski zanatlija već i gastro umjetnik.

Hrvoje Nakić već dvije godine konstantno napreduje i vjerojatno je jedini razlog da nije jače medijski eksponiran upravo ta uspješnost restorana bazirana primarno na kvalitetnim namirnicama i otvorenoj vatri.

Što se nas tiče mi se uvijek potrudimo prepustiti se kreativnosti chefa i damo mu slobodu da ponudi tasting menu po njegovom izboru.

Danas je to izgledalo ovako:

Pozdrav iz kuhinje došao je u obliku jako fine tartufirane paštetice od gusje jetre na kremi od jabuke i poslužene sa čašicom prošeka. Sjajno prezentirano i nadasve ukusno.

slijedeći tanjur bio je vizualno iznimno atraktivan a spojio je fantastičnu slatkoću gambera rossa sa nizom malih zalogaja svježeg i mariniranog povrća a sve na kremi od mladog špinata, top tanjur na svjetskom nivou.

riblji velouté sa jakobovim kapicama bio je treći tanjur, tehnički perfaktan i ukusan

Roast beef sa carpacciom od šampinjona, mariniranim lukom, majonezom od češnjaka , višnjama i prahom od maslinovog ulja, mesna minijatura kao priprema nepca za glavno jelo

prefini komad govedine, savršeno pečen na otvorenoj vatri, mlado povrće i krema od poriluka

sve zajedno završeno i prezentirano direktno za stolom, top.

Chef Hrvoje je i desert osobno završio malim flambeom za stolom,

poširana kruška sa zimskim začinima i meringeom, odličan završetak, ili najbolji uvod u šetnju zagrebačkim adventom….

 

Tekst i fotografije: Otto Barić