Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 6 ( Vella u Oranžu )

Zagreb je velegrad, barem po broju stanovnika, no u svojoj maloj agramerskoj biti je ipak uvijek fokusiran na uži centar, pješačku zonu odnosno na potez od Britanca preko Cvijetnog do Trga. Svaka novost se brzo pročuje, usmene recenzije počinju kružiti a da se pečnice nisu još ni do kraja ugrijale.

Jedna takva novost je povratak Jeffreya Velle, sjajnog chefa kojeg sam još prošlo ljeto posjetio u konceptnom “Portraitu” u Dubrovniku, a koji je bio prvi chef Esplanade nakon preuredjenja 2004 godine.

Bilo kako bilo Jeffrey se vratio u Zagreb i preuzeo vodjenje malenog bistro kutka u slastičarni/caffeu Oranž. Adresa je Ilica 7 ali u bistro se ulazi bočno, iz Margaretske.

O dizajnu nemam neki stav, meni je to ok, visoki stolovi, zgodna vitrina s malo špeka i

sira….stvarno bez prevelike pompe.

Menu je kratak, jezgrovit i interesantan za brzi ručak ili laganu večeru.

Ja sam probao dnevnu juhu, brokula je bila žrtva, juha ukusna i vizualno atraktivna.

Krvavica sa pečenim zeljem i ječmom bila je fina, intersantna, no zelje bi mi draže bilo u kiseloj varijanti, a meni je i krvavica draža jače zapečena, svakako value for money.

Mate Janković, frend i celebrity chef, koji je bio dan prije mene, nahvalio je rižoto, sigurno s pravom jer je isti bio kremozne strukture, bezgrešno skuhan no meni puno pre nježnog okusa, tu ima puno mjesta za spicy doradu!

Drugo glavo jelo su bili fenomenalni uštipci punjeni junećim obrazima, hit za mene, dovoljno jakih okusa a iznimno duhovito skuhano….this made my day.

Tortica za kraj, ok, no ja tak ne bih smio previše slatkog…..

Vinska karta, standardna, Menghetti brut se još hladio, nadomjestio ga je Šember, dok je Benvenuti Teran fino popratio obraščiće.

Tekst i fotografije : Otto Barić