Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 9/18 ( with or without you…. )

Prošlo je malo više od tri godine od kada je Priska Thuring preuzela kuhinju kultnog restorana Dubravkin put u Zagrebu, tri godine koje su ostavile neizbrisiv trag na restoranskoj sceni grada u kojem se vrhunski chefovi na žalost još uvijek mogu nabrojiti na prste dvije ruke.

Priska je danas službeno obznanila da je došlo vrijeme za traženje novih izazova.  Kuhinju je prepustila svom dugogodišnjem sous chefu Vedranu Petranoviću koji je danas predstavio svoj proljetni menu i najavio da će se u Dubravkinom putu i dalje fino jesti.

Znam da ovaj tekst do sada zvuči pomalo patetično no Priska nije samo sjajna chefica već i draga i topla osoba koja će sigurno u svom budućem životnom projektu postaviti nove granice i iznenaditi nas imaginacijom i stilom.

Budući da slike govore više nego moj ograničeni vokabular evo i male recenzije onoga što u slijedećim mjesecima možemo očekivati od chefa Petranovića.

Ceviche od brancina sa kremom od graška, mrkvicom i infusijom citrusa, uspješan prvi tanjur pun okusa i svježine.

Bisque od škampa sjajne teksture sa puno arome. Siguran sam da će chef u konačnoj verziji dodati sirovi rep svježeg škampa i time zaokružiti ovu sjajnu juhicu.

Rižoto sa divljim šparogama, medvjedjim lukom i st jacquesom, odlične konzistencije, sezonski ispravan sa malo prenaglašenim tekom mladog češnjaka.

Glavno jelo, kovač savršeno pečen, krema od pastrnjaka, ukiseljeni kumquat, kurkuma, a lagano orijentalni umak sjajno je nadopunio nježnu teksturu ribe.

Desert Roberta Bašića malo remekdjelo na temu jagode. Savršeni estetski doživljaj ali i iznijansirani okusi bez previše slatkoće, savršenstvo bez mane.

Uz ručak smo pili pretpremijerno novi pjenušac vinarije Saints Hills, Matriarch, vino koje je savršeno popratilo ručak i za koje mogu sa sigurnošću tvrditi da će biti jedno od favorita ovog ljeta.

U svakom pogledu bilo je to jedno vrlo ugodno poslijepodne u tuškanačkoj šumi, sa jednom malom suzom u oku i smješkom na licu, sretno Priski i sretno cjelokupnom teamu Dubravkinog puta.

 

Tekst i fotografije: Otto Barić