Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 33 ( kako sam prestao kuhati na mome otoku )

Neki od mojih vjernih čitatelja se vjerojatno sjećaju kulinarske avanture opisane u jednoj ovoljetnoj kolumni. Moj mali BARić, začet prošle godine kao ljetna zabava je ove godine skoro prerastao u nešto ozbiljniji poduhvat no srećom je plesao samo jedan mjesec.

Ideja se činila sjajnom, imamo izuzetnu vinsku listu, sjajna vina sa Korčule i sa Pelješca, nudimo sva vina na čaše i logično se čini tu ponudu popratiti sa nekoliko finih , lokalno inspiriranih zalogaja.

Ne budi lijen zamolio sam nekolicinu dragih prijatelja koji uz to i ozbiljno kuhaju da predlože svoj autorski zalogaj, kolokvijalno rečeno “hrvatski tapas”

Odazvali su se i Marina Gaši i Priska Thuring i Mate Janković te Marko Gajski ,Igor Gudac i Tom Gretić, stvarno la creme de la creme. Posložili smo kuhinjicu i angažirali mladog chefa koji je obećavao…

Pa stvarno fenomenalno,reći ćete, sve posloženo, sve super. Hmmm, no sada na scenu stupaju oni iracionalni faktori na koje čovjek ne računa, barem ne u početku…….

Prva hrid se pojavila u ljudskom faktoru, mladi chef je smatrao da je ipak svrsishodnije da pokaže sav talent i stječena znanja i kreira svoje tanjure, naravno da je to ok i tako smo i krenuli, no sezona je duga i ponuda mora biti diversificirana a to je već predstavljalo problem.

Drugi bitni element, već spomenuta kuhinjica ipak nije u potpunosti uspjela zadovoljiti nužne elemente ozbiljnog kuhanja a kamoli stvarna pravila koje HACAP nalaže…

i najvažniji faktor, team, tu smo kapitalno podbacili.

Cijeli život sam pratio kako je moj otac iz grupe manje ili više talentiranih pojedinaca uspio stvoriti momčad. Momčad koja je kao cjelina bila često jača od drugih pojedinačno puno jačeg rejtinga…..e tu sam najviše podbacio, nisam se uspio nametnuti kao pravi vodja pa je kao rezultat nastao sukob trojice alfa muškaraca u kuhinji i servisu koji je u konačnici doveo do odluke da se pod hitno prestane kuhati!

E sada, kakav bih ja Ovan bio kad već sada ne bih radio na novom konceptu koji će iduće godine pokazati da znam, hoću i mogu kuhati na otoku…..

 

Tekst i fotografije: Otto Barić