Ottošestvije: Kolumna Otta Barića 5 (Restoran Nobu – Doha, Qatar)

Svatko ima neko mjesto u svijetu koje mu je posebno, meni je to uz Zagreb i Korčulu, Doha. Glavni grad države Qatar, mjesto u kojem sam ostvario jedan od najvažnijih projekata svoje karijere a jednako tako i mjesto u kojem se uvijek osjećam ugodno i dobrodošao.
Jedan od razloga je i izuzetna gastronomska ponuda koja mene uvijek iznova intrigira.
Tema ovotjedne kolumne je fenomenalna večera u izuzetnom ambijentu restorana Nobu, zajedničkog projekta  kuhara Nobuyukija Matsuhija i Roberta de Nira….
Obično medjunarodne franšize ne nose neku fenomenalnu kvalitetu, no u slučaju Nobu-a to definitivno nije tako! Japanska kuhinja se ovdje prezentira apsolutno na nivou “haute cuisine” kako kvalitetom namirnica tako i elaboriranim kuharskim tehnikama.

Menue, intrigantnog naziva “Omakase”
krenuo je fantastičnom tunom iz Nagasakija
u karashi miso umaku sa nekoliko zrnaca asetra caviara…. nevjerojatna profinjenost okusa! ovo jelo sadrži cijeli mikrokozmos najfinijh nijansi koje lagano miluju nepce.


drugi slijed je pomalo uobičajen niz od 4 sushija, no i svaki zalogaj ovdje pršti svježinom i okusom.

u kategoriji toplo hladno poslužena je salata
sa klasičnim yuzo dressingom , jastog, kozice i gljive, hrabro, fino ali ipak dominantnih okusa vrhunskih namirnica bez neke istinske senzacije.

toplo predjelo donijelo je fantastični king crab, raka iz hladnih dubina arktičkog kruga koji je samo lagano termički obradjen pokazao veličanstvene nijanse okusa mora dodatno pojačane laganim ratatouillom….

pomislio sam da me  ne mogu iznenaditi više, no onda je chef odlučio iskoristiti nevjerojatni komad A7 wagyu govedine, od čudesnih goveda , pivom tovljenih i rukama masiranih,kako legenda kaže.  Spario ga je sa musom od karfiola i teriyaki jusom. prefino!

Desert je bio vizualno uspio, lagan i svijež no
nije ostavio dublji trag na nepcu…

sve to popratili smo baznim šampanjcem Louis Roederer brut i fantastičnim sauvignonom Cloudy Bay .
Večera za pamćenje

Tekst i fotografije : Otto Barić