Savršeni kiseli krastavci iz kućne radinosti uz Bumbar

Zimnica se priprema od pamtivijeka. Naime, blagodati dubokog zamrzavanja i konzerviranja naši preci nisu poznavali, ali su vrlo dobro znali da je voće i povrće zdravo, te da na neki način treba sačuvati plodove i njihove korisne sastojke za zimske mjesece u kojima priroda spava, ali ljudskom su organizmu itekako potrebni.

Istina, na policama dućana i supermarketa nalazi se mnoštvo ukiseljenog povrća, kompota i pekmeza, ali – zapitajte se koliko su oni zdravi te koliko je u njima sačuvano vitamina, minerala te ostalih nutrijenata prijeko potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

Stoga, ne čudi da se pripremi domaće zimnice u kojoj se ne koriste kemijski konzervansi posvećuje sve više pažnje. Uostalom, onaj tko je probao domaće ukiseljene krastavce i paprike sigurno pamti okuse koji su daleko od onih iz industrijske proizvodnje.

Pripremati zimnicu, primjerice – kiseliti povrće nije komplicirano, ali da bi ona bila zdrava i ukusna te dugotrajna, potrebno je pridržavati se nekih pravila, bolje reći savjeta koje će vam kazati svaka starija iskusnija domaćica.

Prilikom kupnje povrća birajte zrele i zdrave plodove koji nisu oštećeni. Naime, svako „natučeno“ ili ogrebeno mjesto već je počelo mijenjati karakteristike koje će nakon kiseljenja najvjerojatnije biti uzrok kvarenju zimnice, odnosno sadržaja staklenke u koju ćete staviti takav plod.

Malo je dugotrajnije, ali garancija je uspjeha pripreme zimnice: svaki plod temeljito operite, a naročito pripazite kod krastavaca na kojima se, između malenih izbočina, ponekad zadrži zemlja ili neka druga nečistoća. Ne možete li je ukloniti tekućom vodom, dobro će doći četkica za zube. Potom plodove ostavite da se dobro ocijede.

Čistoća staklenki je također vrlo važna, a ako želite konzervirati krastavce, paprike ili pak nekima omiljene punjene paprike s kupusom, bitan je i odabir staklenki. Stoga savjetujemo da se za njihov odabir obratite stručnjacima. 

Naime obiteljska tvrtka Bumbar d.o.o. koja se nalazi u okolici Zagreba, u Svetoj Nedelji, u svojoj ponudi ima baš ono što vam je potrebno. Jer, osim staklenki različitog obujma nude i one sa specijalnim poklopcima, ali i dodatnu opremu – zaštitne mrežice koje će krastavce ili neko drugo povrće „gurati“ prema dolje. Jednostavnije rečeno – sprječavat će da ono „bježi“ iz staklenke, jer vrlo dobro znamo – dio povrća koji ostane iznad površine mješavine octa, vode, šećera i začina, odnosno marinade, počet će se kvariti.

Nakon što ste dobro oprali povrće – primjerice krastavce kojima je sada sezona, staklenke dobro operite i poslažite u hladnu pećnicu, pa je uključite do 150°C. Ona će polagano zagrijavati staklenke koje neće pucati, a vi ćete biti sigurni da u njima nije ostalo nekih mikroorganizama.

Nakon što prema željenom receptu pripremite marinadu, u staklenke poslažite plodove, ali pripazite da između povrća i vrha staklenke ostane barem 2 centimetra prostora. Taman toliko da na vrh stavite zaštitnu mrežicu koju ste nabavili u tvrtki Bumbar d.o.o. Potom zalijte marinadom i dalje postupajte prema receptu.

Vodite računa da je intenzivna svjetlost neprijatelj pripremljene zimnice, pa staklenke držite na tamnom, po mogućnosti što hladnijem mjestu, a nakon što staklenke otvorite – u hladnjaku.   

Nakon što napravite izbor u širokoj ponudi staklenki, razmislite i o etiketama ili ukrasnim vrpcama, pogotovo namjeravate li koju staklenku pokloniti dragim ljudima koji znaju cijeniti pravo i domaće! 

Želimo vam uspješno pripremanje zimnice, da bude ukusna i posebna, a vjerujemo da ćete na nju biti i posebno ponosni!

Sunčana Barušić

Fotografija: Arhiv Bumbar, Rene Karaman