Podstrana u Poljičkoj republici

Podstrana je malo mjesto u srednjoj Dalmaciji, smješteno u primorskom dijelu povijesne Poljičke republike, na ekološki očuvanom istočnom dijelu Splitsko-dalmatinske županije, 8 km nadomak Splitu. Licem okrenuta moru, prostire se na 11km2 površine jugozapadne padine, podno 533 m visokog brda Perun koji je primorski greben planinskog masiva Mosor, uzdužno prateći 6 km dugu razvedenu obalu. Stanovnici Podstrane baštine kraj prirodne ljepote, blage klime i slikovitih krajolika. Zbog skladne prirodne osebujnosti u ekološki očuvanom okružju, Podstrana se potvrđuje kao najpoželjnije mjesto za stanovanje.
Prema najranijim povijesnim izvorima prvi poznati stanovnici Podstrane bili su Iliri, pripadnici plemena Dalmata. Krajem 1. stoljeća pr. Kr. Rimljani su na ovom živopisnom prostoru osnovali najstarije naselje pod nazivom Pituntium iz čega je proizašao današnji naziv Podstrana. Prema zapisima karakter i položaj glavnog naselja Pituntina ukazuje na podrijetlo iz predrimskog razdoblja. Pretpostavlja se da se nalazilo na području Stare Podstrane opasano bedemima od velikih kamenih blokova složenih u suhozid čije ostatke danas možemo naći u ogradi groblja u sv.Martina. Dolaskom Hrvata nicala su ostala naselja na padinama brda koja se pitomo spuštaju do mora. Najstarije naselje Gornja Vas, okrenuto moru i suncu, podignuto je u neposrednoj blizini izvora –vode Mura.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podstrana se sastoji od 5 dijelova-Stare Podstrane, Strožanca, Grljevca, Sv.Martina i Mutograsa te je poput cjeline od samih svojih početaka bila poprište bogate kulturno povijesne baštine i tradicije skladno prateći suvremeni život mjesta. To je prostor kamena, mora i sunca, koji je kroz povijest mijenjao svoj izgled i strukturu naselja i stanovnika, koji su u tragovima prošlosti ostavili  dokaze svoga trajanja.
Bila je i ostala privlačna za stanovanje pa su na pitomim obroncima Peruna nicale antičke villae rusticae i renesansne ladanjske kuće i palače.
Kolijevka današnje Podstrane je Stara Podstrana, longitudinalni niz kamenih stoljetnih kuća podno strmih litica Vršine, u čijim dvorištima i kaletama trajno pulsira duh prošlosti. Iz njih se život Podstrane slijevao u područje obalnog pojasa, gdje se danas nižu spomenuta urbanizirana naselja. Stara Podstrana svoju bogatu povijest i ljepotu čuva u netaknutoj prirodi, pitomom stanovništvu i prekrasnim crkvama i kulturnim građevinama.
2009. je  velikom voljom i predanim radom naših mještane podignut Križni put do crkvice sv.Jure na Vršini u Staroj Podstrani. Privremeni drveni križevi su zamjenjeni kamenima u koje je uklesan tematski obris svake postaje koje vode do crkve, centralnog križa i vidikovca koji pruža zadivljujući pogled na Split i otoke.

Kod crkve sv. Martina (predio sv.Martin) nalazi se na lokalitet koji posjeduje veliku koncentraciju antičkih nalazaPODSTRANA CRKVA 02 PODSTRANA [800x600]. Dokumenti upućuju na vrlo ranu naseljenost ovog područja. Lokalitet sv. Martina prvi put se spominje u dokumentu koji svjedoči o prvom hrvatskom mirovnom sporazumu, povijesnom Mare Nostrumu iz 839. Godine, između hrvatskog kneza Mislava i mletačkog dužda Petra Tradonika.
U ogradnom zidu starog groblja iza crkve sv.Martina ugrađena je stela rimskog vojskovođe Lucija Artorija Kasta (Lucius Artorius Castus), osvajača Britanije i najveće legende kralja Artura koji je prema sadašnjim saznanjima pokopan u Podstrani.

Ušao je u legendu kao prvi engleski kralj Artur, osnivač reda vitezova Okruglog stola, ali i novi junak u hrvatskoj povijesti. Zbog svojih ratničkih, ljudskih i državničkih vrlina, okupljenih u slavi mača te časti i dostojanstvu okrugloga stola, ponio je titulu Castus u značenju neokaljana pravednika.

Natpis na ploči navodi izuzetnu karijeru iskusnog vojskovođe po raznim krajevima Rimskog Carstva:
„Dušama pokojnika (posvećeno). Lucije Artorije Kast satnik III Galske legije, također satnik VI Željezne legije, također satnik II Pomoćne legije, također satnik V Makedonske Ustrajne legije, također satnik prvog manipula trijarija iste legije, zapovjednik flote u Mizenumu, zapovjednik u VI Pobjedničkoj legiji, vojskovođi britanskih legija protiv Armorićana, upravitelju pokrajine Liburnije u rangu centenRene_IMG [800x600]ara sa svim sudačkim (i drugim) ovlaštenjima, za života sebi i svojima… oporučno.“ Rimske vile i vrtovi uglednih ličnosti poput Lucija Artorija Kasta često su bili ukrašeni skulpturama, što potvrđuju i nalazi otkriveni u Podstrani na kojima se trenutno vrši stručna ekspertiza te otkrivaju kako Podstrana baštini impresivnu povijesnu kulturu, koju paralelno prati moderni, ubrzani život te se mjesto uvećava i bogati novim stanovnicima i postaje elitni prigradski prostor Splita. Danas Općina broji oko 12 000 stanovnika, mnoge kulturne i sportske udruge; band Porat, 2 ženske klape – ,,Ješka” i ,,Kurjože”, mušku klapu ,,Praska”, plesnu školu ,,Amber”i mažoretkinje, lutkarsku udrugu ,,Mutogras”, ronilački klub i braniteljsku zadrugu ,,Ambis”, Društvo sportskih ribolovaca, 100 godina staro Hrvatsko katoličko glazbeno društvo. Njezin zaštitnik je sv.Antun Padovanski koji se u mjestu slavi na sami blagdan, svakog 13.lipnja i njime se obilježava početak podstranskog ljeta koje svoj program nudi u autentičnim i zanimljivim ambijentima Stare i Donje Podstrane. Budući da se Podstrana razvija i kao turističko središte, ima svoju Turističku zajednicu koja je na usluzi sa informacijama domaćem i stranom stanovništvu. Svoj brand gradi na imageu ,,praske” (voće breskva) jer je u svojoj poljoprivrednoj povijesti Podstrane othranila mnoge obitelji i time nam danas omogućila da po njoj budemo prepoznatljivi.

TZ Podstrane

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.