Arboretum Trsteno

Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom je jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, te najstariji hrvatski spomenika vrtne arhitekture i najstariji arboretum na svijetu.

Trsteno394Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. Osnovan je 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze datiranoj od 1494. Zaštićen je kao spomenik vrtne arhitekture, prostire se na 28 hektara i objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19./20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju Trsteno373šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene. Arboretum je devastiran u Domovinskom ratu, ali je većinom obnovljen.

Trsteno356Višegodišnji predstojnik ovog arboretuma je bio hrvatski akademik Mirko pl. Vidaković.

Na terasastom dijelu oko ljetnikovca na oko 18 000 m2 nalazi se mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama stabala palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca, kaktusa i raznog egzotičnog drveća i grmlja čije su sadnice donosili Trsteno309pomorci sa svojih dalekih putovanja.

U sklopu Arboretuma nalazi se barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu.

Nikola Vitov Gučetić je radnju niza svojih dijaloga smještao u živopisne predjele ovoga ljetnjikovca u kojega se kanio stalno povući i baviti se znanošću.

FOTOGRAFIJA : Renato Branđolica