Čudesna Istra ( 3. dio )

Istra – naš najveći poluotok, najbolja svjetska regija za uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja i još sijaset svima nam znanih istarskih blaga. Ovog sam puta složio plan malo drugačiji od uobičajenog! Obići ćemo Istru i predstaviti je iz nekog novog kuta.

Ako niste pročitali prvi i drugi dio teksta, to možete ovdje: Čudesna Istra 1, Čudesna Istra 2

Na svakom putovanju priuštite si jedan trenutak pravog luksuza samo za sebe; zaslužili ste, sigurno. Mi smo na ovom putovanju svratili do Rožanića – Roxanich Wine & Heritage Hotel u Motovunu.

Dakle, podrum vinarije Roxanich u Motovunu, koji se prostire na nekoliko etaža ispod zemlje, sigurno je jedan od najljepših u Hrvatskoj. Posebno je impresivan dio, nazovimo ga dvorište, s amforama ili kvevrijima. Tko se imalo razumije u vino tu će se oduševiti.

Podrum je vrlo čist i uredan, svaka stvar je na svom mjestu, sve je složeno, rekli bi, po špagi. Svakako vrlo impresivno. Vidi se da je, kada je podrum građen, tu bio netko tko se itekako razumije u podrumarenje. Sve je podređeno tome da vam olakša rad – jednostavno savršeno.

Kušali smo šest etiketa i da, to je stil koji ili voliš ili ne, jednostavno nema sredine. Srećom, ja volim.

Odlična vina koja se iznimno dobro slažu s hranom; definitivno jedna od boljih vinarija u stilu kojeg prate. Posebno bih istaknuo vino Dite iz 2015. Kupaža je to dingača i terana i to pola – pola, odlično vino fantastičnog okusa, balans sorti savršen, arome predivne, ali treba ga sada kupiti i spremiti na 3 – 5 godina i tada će biti savršeno; sada je jednostavno premlado i šteta ga je piti, ali za koju godinu bit će to bomba od vina.

Iznad vinarije je hotel čiji dizajn bi mogli najlakše opisati kao mješavinu industrijskog stila i velikog daška luksuza.

Hotel ima bazen pa je idealna destinacija za duži vikend. Tu smo i ručali. Izdvojit ću samo domaću paštu sa šumskim gljivama i dehidriranim crnilom od sipe – prava mala fantazija od jela. Sve u svemu, iznimna oaza luksuza u vinskom Motovunu.

Vinarija Valenta već je bila na “Vinskim razgovorima s Tomislavom Stiplošekom” pa vam možda zvuči poznato, no oni su prilično nova vinarija na našoj vinskoj sceni.

Valter Valenta radio je i prije u vinskom biznisu, ali tek je nedavno odlučio krenuti u svoju vinsku avanturu.

Vinarija se nalazi u malom Kaldiru, a kuća do njih je daleko poznatija vinarija Benvenuti; sad vam je jasnije gdje je to. Počeli su jako i ambiciozno, imaju odličnu kvalitetu vina, ali kao i svima puno toga im je stalo s dolaskom korone. Naravno, to je sve puno teže kada si mali vinar koji još nema izgrađeno tržište. Valenta ide malim koracima, ali konstantno naprijed.

Kušaona je u izgradnji, tako da goste primaju u maloj kušaoni koja je silom prilika to postala, a ustvari je dio za analize vina i uredski prostor, no vjerujte mi, isplati se doći.

Imaju jako dobru malvaziju, odličan teran, ali imaju i fantastičan sauvignon – mislim da će daljnjim napretkom to biti među boljim u Istri.

Ono što će vas definitivno osvojiti je neposrednost i velika duša Valtera Valente. Kao i svi Istrijani, poslužit će vam odlične kobasice, pršut, sir i maslinovo ulje – to je pod normalno. Kad krene degustacija ubrzo zaboravljate da se kušaona tek gradi, ostajete samo vino, vi i otvoreno srce Valtera Valente koji jedva čeka čuti vaše mišljenje, a ono vjerujte ne može biti loše jer vina su jako dobra.

Ima tu još mjesta za napredak, to zna i Valter, ali polako korak po korak. To je vinarija za koju ćete još puno čuti.

Na kraju nešto što sigurno ne spada u tekst skrivena Istra.

Riječ je o u Chiavalonu, vjerojatno najpoznatijoj hrvatskoj obitelji kada je riječ o proizvodnji visoko vrijednih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Obitelj Chiavalon u Vodnjanu ima novu uljaru, ali stvarno novu, još nije sve ni dovršeno.

Krenimo redom – najsuvremeniji uređaji koje trenutno možete nabaviti na tržištu, neki potpuni noviteti u proizvodnji ulja. Takav način proizvodnje će ubrzo postati standard.

Proizvodnu temperaturu spustili su na 19 – 21°C, sistem rada je ostao isti, ali promijenio se način i pristup, a rezultati su fantastični.

Jedna od većih promjena je to što se ulje više ne vrti u separatoru već se filtrira, tako da je filtracija puno bolja, a ne razbijate ga vrtnjom.

Cijela uljara bi trebala biti energetski neovisna što je još jedan korak naprijed. Kompletno uređenje, od prihvata maslina, do same sale za prezentaciju, je vrlo impresivno složeno; fantastična priča. Kompleks i sama prerada je toliko složena da ćemo o tome morati napisati posebnu reportažu.

Ulja su opasno blizu savršenstva – to su blendovi koji su stvarani za točno ciljane skupine jela.

Iznimna aromatika, punoća okusa, a opet, u nekima je izražena takva blagost, posebice kod ulja za ribu, dok je kod nekih naglašena snaga.

Ulja su im jednostavno fantastična, a dizajn – o tome ne treba ni trošiti riječi – oni su uvijek imali savršeno izdizajniran brand pa je tako i danas. Uljara je i arhitektonski savršeno uređena.

U stvari, cijela priča je toliko dobra da zaslužuje dobar, opširan tekst da bi vam mogli točno prikazati i opisati sve što treba. U svakom slučaju, kad ste u Istri, obavezno svratite do njih i kušajte njihova ulja.

Tomislav Stiplošek

Fotografija: Rene Karaman