Dubai

Piše: Aleksandra Žarak

Dubai je najbrže rastući grad na svijetu, a njegova energija i ambicija očituje se u zapanjujuće dizajniranim građevinama, luksuzu i neobično srdačnom gostoprimstvu. To je grad koji se ne može usporediti s ničim viđenim u Europi, Disneyland za odrasle ili New York u pustinji. Drugi po veličini od sedam zemalja članica Ujedinjenih arapskih emirata, lociran je na južnom dijelu Arapskog poluotoka. Dubai ruši sve svjetske rekorde u gradnji i arhitekturi, što ne čudi jer se tamo trenutno nalazi 30 % svih dizalica na svijetu, gradi se 24 sata dnevno, a rok za podizanje jednog kata nebodera je rekordnih dva i pol dana.

dubai 6

U našim krajevima Dubai je na glasu prvenstveno kao shopping odredište jer su tamo sve cijene bez poreza pa se posebno isplati kupovati tehnničku robu, a kako u gradu ima preko 35 shopping centara, sve jedan raskošniji i ljepši od drugog, i to s prestižnim europskim etiketama, mnogi ljubitelji lijepe odjeće također će doći na svoje.

U Dubaiju nema javnog prijevoza jer 20% domaćih stanovnika i 80% poslovnih imigranata ima tako visok standard te im nije potreban. Umjesto toga, gotovo svi voze terence i malo robusnije automobile, što je razumljivo budući da je prosječna brzina u gradu 80 kilometara na sat, a razdaljine između jednog dijela grada do drugog znaju biti i do 55 kilometara. Benzin nije problem, jedan galon ili 4 i pol litre stoje koliko pola litre vode, dakle, jednu kunu.

Doduše, kako ih u zadnje vrijeme muče gužve u prometu, a trenutno je u fazi izgradnja kompleksa poluotoka koji će povećati površinu Dubaija počela je gradnja tračnica za ultrabrzi vlak koji će još brže, lakše i funkcionalnije povezivati cijeli velegrad. Dubai, doduše, ima otprilike 1 200 stanovnika, koliko i Zagreb, ali je puno raspršeniji, a osim niza hotela i luksuznih vila, pažnju plijene visoki neboderi koji kao da su preslikani iz Amerike. Za razliku od Amerike u kojoj se miješa niz nacija, ali i niz problema vezanih uz vjeru ili podrijetlo, u Dubaiju žive i rade 254 nacije koje su domaćini tako srdačno prihvatili da se mnogi osjećaju ugodnije nego kod kuće. Zašto? Pa koja tvrtka u vašoj zemlji bi vam uz finu plaću ponudila luksuznu kuću, terenac, plaćene režije, besplatan telefon i jednom godišnje avio karte za domovinu za cijelu vašu obitelj. Telefon u Dubaiju je posve besplatan za lokalne pozive, a poziv na mobitel iz hotel platili smo tek 3 kune.

Kako u Dubaiju nafta donosi tek 20 % prihoda, velika se pažnja pridaje trgovini i turizmu, koji spada među najrazvijenije na svijetu. Hoteli se međusobno natječu koji će ponuditi veći luksuz, dovesti boljeg kuhara iz Europe ili kvalitetnije masere s Tajlanda. Cijeli svijet zna za Dubai zahvaljujući Burj al Arabu, hotelu koji izgleda poput velikog jedra. Izgrađen je na poluotoku u luksuznoj četvrti Jumeira, i jedini je hotel na svijetu sa sedam zvjezdica. Mada u Dubaiju znaju reći da baš nemaju vlastitu kuhinju, ipak se tamo, uz široku ponudu francuske, talijanske ili kineske te tajlandske kuhinje jede arapska hrana pod utjecajem libanonske, marokanske i indijske kuhinje, što čini vrlo ukusnu kombinaciju. Libanonska kuhinja je vrlo ukusna jer se sastoji od puno povrća, slanutka, leće, peršina i zrnevlja, a njihovi su sokovi naprosto božanstveni. Naručite li sok od manga ili ananasa, za 20-ak kuna iscijedit će vam plod tog voća u čašu. Prava je uvreda nekoga ponuditi sokom iz tetrapaka.

Klima je vrlo ugodna tijekom šest povoljnih mjeseci, od listopada do travnja jer se tada temperature tijekom dana kreću oko 30-ak stupnjeva, no u mjesecima nakon toga se znaju popeti do 48 stupnjeva, uz gotovo stopostotnu vlagu pa tijekom ljeta u automobilu valja uključiti brisače. Zbog toga se čitav život tijekom ljetnih mjeseci seli u klimatizirane shopping centre koji su prostrani i često tematski uređeni, kako bi se stranci osjećali kao da su kod kuće.

Da ne biste pomislili da u Dubaiju možete uživati samo u luksuznom smještaju i kupovini, na raspolaganju vam je niz aktivnosti, od onih lakših do zahtjevnijih. Uz golf i arheologiju ili ronjenje u arapskom moru, na raspolaganju vam je pustinjski safari, vožnja malim motorićima po pustinjskim dinama ili roštilj uz mjesečinu u pustinji, niz vodenih sportova ili najobičnije kupanje u moru tijekom čitave godine. Možete se okušati u jahanju deve ili besplatno pratiti njihove utrke, za jednu kunu se možete tradicionalnom brodicom, abrom, prebaciti iz starog u novi dio Dubaija u 10-minutnoj, živopisnoj vožnji. U Dubaiju je teško govoriti o starom dijelu gradu jer je taj beduinski narod do prije 50 godina živio u šatorima u pustinji, no kod njih je sve što je starije od deset godina, staro.

bild71

Ovaj je grad također poznat kao grad zlata i doista, na njihovoj zlatnoj tržnici možete pronaći vrlo lijep nakit visoke kakvoće i kvalitetne izrade, a što je nabolje, s trgovcima se uvijek možete cjenkati oko konačne cijene. No, s obzirom na ubrzan tempo gradnje u Dubaiju, u jedno možete biti sigurni, sve da se tamo vratite u roku od samo dva mjeseca, zasigurno biste neke dijelove grada jedva prepoznali. Do jeseni će tako u Dubaiju biti dovršeno zatvoreno skijalište, s pogledom na more, a to je jedinstvena atrakcija doista vrijedna pažnje koja Dubai čini svjetskom hit destinacijom .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.