JORDANSKA HRANA

Jelo u Jordanu nema samo biološku funkciju, nego je prvenstveno razlog za slavlje. Kulinarski gledano, u jordanskoj kuhinji se na najbolji način miješaju utjecaji svih bliskoistočnih kuhinja, poput sirijske, libanonske i palestinske. Rezultat je jedna od najsofisticiranijih i najraznovrsnijih kuhinja na svijetu, koja je pritom iznimno zdrava jer se osniva na velikim količinama svježeg voća i povrća. Kada se tome pridoda tipična i nadaleko čuvena jordanska gostoljubivost, logično je da je svaki obrok pravo malo slavlje.

U Jordanu postoji niz različitih načina pripreme jela. Autentična jordanska kuhinja zasniva se na roštilju (shish kebabi, ukusni ražnjići i ćevapčići od janjetine, shish taouk), punjenom povrću (sarmice s povrćem ili janjetinom u vinovoj lozi, patlidžani i slično), kao i mesu na žaru te iznutricama.

Za Jordance je također tipična priprema hrane s posebnim umacima. Dok su se prije Jordanci znali okupiti za stolom i svi zajedno jesti iz jednog velikog tanjura, tijekom vremena su usvojili zapadnjačke norme ponašanja te se sada svatko jede iz vlastitog tanjura. Za njih je hrana oblik gostoprimstva i stoga svoje goste nude jelom čim prekorače prag njihove kuće, čak i ako su vrlo siromašni. Jordanski poziv na druženje znači da ne očekuju da sa sobom donesete išta, a pojesti morate sve!

Jelo obično počinje ogromnim pladnjem mezea, niza salata i namaza (barem desetak) koji zauzimaju čitav stol. Najpoznatiji je hummous, što je zapravo pašteta od slanutka, tanie (pasta od sezama), limuna i češnjaka. Poznat je i Fool Moudames, pašteta od pečenog i oguljenog patlidžana s češnjakom, no nezaobilazne su i koubba maqliya, ovalne okruglice od mesa i paste od bulgura, punjene mljevenom janjetinom i pinjolima te pržene u ulju. Uz to se poslužuju i cigarice punjene ukusnim namazom od sira i češnjaka, tabouleh, salata od bulgura, puno peršina, metvice, paprike i rajčice. Uz sve to idu ukusne svježe pečene pogače koje trgate na licu mjesta i komadićima kao žlicom grabite paštete. Kada ste se gotovo najeli, stiže meso s roštilja, jedno bolje od drugog, bilo da se radi o piletini ili janjetini. Srećom, Jordanci nakon glavnom jela imaju običaj servirati voće, poput slatke lubenice ili aromatične dinje, ali oni koji imaju kapaciteta mogu probati jednu od najukusnijih baklava na svijetu, uglavnom punjenu isključivo pistacijem ili kozjim sirom ili pak puding od mlijeka, namirisan ružinom ili narančinom vodicom.

Kad ste u Jordanu, nikako nemojte zaboraviti kušati arapsku kavu, koja je prilično jaka i aromatizirana kardamomom i pije se isključivo bez mlijeka. Posebna je delikatesa limunada s metvicom.

HUMMOUS

500 g svježe kuhanog slanutka ili onog iz konzerve

ribana korica i sok jednog limuna

4 žlice maslinovog ulja

2 žlice sezamovog ulja

2 režnja češnjaka, zgnječena

Upotrebljavate li slanutak iz konzerve, dobro ga isperite nekoliko puta. Ocijedite. Sve sastojke miješajte u blenderu dok ne dobijete finu pastu, ali zadržite barem malo teksture. Stavite hrpicu hummousa na tanjur, zalijte maslinovim uljem te poslužite s pogačom ili lepinjom.

 

Tekst: Aleksandra Žarak ( arhiv tiskanog izdanja Menu )