LONDON: Engleski doručak s mirisom curryja

Doći u London a ne popeti se na London Eye i s visine od 135 metara razgledati odozgo taj čarobni grad bio bi veliki doživljajni promašaj. U 32 kapsule divovskog kotača koji se vrti iznad Temze dnevno uđe oko 1000 turista čineći ga tako najposjećenijom turističkom atrakcijom Velike Britanije. Tako smo i završili mali izlet po glavnom gradu te zemlje. Iz ptičije perspektive.london 09 [800x600]

No, prije toga smo ga upoznali iz krtičje perspektive. Podzemnom smo željeznicom prokrstarili London uzduž i poprijeko, spuštali se u dubinu prateći oznake i boje desetke različitih linija vlakova. Podzemlje je prošarano tunelima kao krtičnjak i poseban je svijet u kojem vlada užurbanost i organiziranost. Ipak, za razliku od krtičje i ptičje, ljudska perspektiva nas je najviše zanimala.

Grad živi i diše punim plućima. Ulice prepune taksija i autobusa ipak su prohodne. Osobnih automobila u središtu grada gotovo da i nema. Svi koriste javni prijevoz, od radnika do bankara. Čudan je to spoj raznih slojeva ali i rasa. Uz toliki broj Azijata, Arapa, Afrikanaca, Pakistanaca i Indijaca, ljudi bijele rase izgledaju kao manjina. Jednom prilikom, vozeći se u punom autobusu, primijetili smo samo dvije bijele djevojke i baš kad smo pomislili kako gledamo mlade Engleskinje, one su započele razgovarati na češkom.london restoran 14 [800x600]

London ima takvu osobnost i posebnost da svi ti ljudi koji su došli privremeno ili su se nastanili u njemu, nisu nimalo promijenili energiju grada. Energija koju ima, natjerao je sve njih da mu se zapravo prilagode. Iako vozači nose turbane, taksiji su i dalje prepoznatljivo crni, a autobusi na kat crveni.

london restoran 07 [800x600]Kakva je London mješavina raznih naroda, takva je i gastronomska ponuda. Vidjeli smo svakakve restorane. Od starih talijanskih koji su se najranije počeli širiti po svijetu, preko kineskih, indijskih, japanskih, meksičkih, turskih, francuskih, sve do austrijskih i poljskih, a naišli smo i na ćevabdžinicu koju su nazvali balkanskim restoranom. Toliko je puno ‘uvoznih’ restorana da ono malo domaćih reklamiraju ogromnim natpisima. Obično su to pubovi u kojima služe tradicionalni engleski doručak, a s obzirom na nutricionističke osobine tog doručka, nije ni čudo da se poslužuje tijekom cijelog dana.

English breakfast ima nekoliko varijanti, ali se u principu sastoji od: jaja na oko, pržene slanine, kobasice, graha, pržene ploške rajčice i pečenih šampinjona. Uz to ide tost i čaj. Sve je, dakle, uglavnom pečeno ili prženo i za razliku od običaja koji vladaju ostatkom starog kontinenta, vrlo je obilan i jak obrok. Iako na početku djeluje malo čudno, turistima se brzo svidi takav obrok koji daje snagu za cjelodnevno hodanje. Uzmemo li u obzir da je London među najskupljim gradovima, a tako i hrana, onda je doručak koji je u cijeni noćenja u hotelu pravo rješenje. Inače, cijena engleskog doručka kreće se oko 60 kuna.london restoran 15 [800x600]

Drugo je stvar kada se odluči isprobavati što se nudi po svim tim nabrojanim restoranima, kao što je bio naš slučaj. U početku smo jeli u centru naravno najskuplju, ali ne nužno i najbolju hranu, a kasnije po sve manjim uličicama i puno dalje od blještavila Oxford Streeta. Od tradicionalnih jela jedino smo još naišli na pastirsku pitu, koja bi kao narodno jelo kod nas bila upravo tako i tretirana, no u Londonu smo je jeli na obali Temze u finijem restoranu. Jela s nogu ili gablece ljudi u pauzi posla obično potraže na obližnjim kioscima oko kojih se nadaleko širi miris curryja i drugih indijskih začina, rijetko pizze, a nigdje nismo vidjeli pekarnice našeg tipa. Na kiosku tai hrane može se uzeti ljuta juha, na kineskim rezanci s umakom po izboru, a meksičkim – empanade i tortilje.

Iako je sendvič izumljen u Engleskoj, rijetko smo vidjeli da se prodaju na ulici, gotovo jedino u McDonaldsu.

Turističko-kulturno-gastonomski izlet po Londonu je, nažalost, brzo završio. Toliko se znamenitosti ima za vidjeti, toliko okusa za probati i toliko motiva za fotografirati… neki drugi put.london 05 [800x600]

Tekst i foto: Ratko Mavar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.