PODERI COLLA – VINA IZ SRCA PIEMONTA

 

vina

Godine 1993. Tino Colla i njegova nećakinja, Federica, odlučuju udružiti snage i pokrenuti vlastitu vinsku priču na obroncima Langhe Albesi istovremeno poštujući generacijama dugu obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva. U tom poduhvatu misao vodilja bila je jasna, proizvesti vina koja najbolje ocrtavaju terroir koji ih je iznjedrio i karakter čovjeka koji ih je kreirao. Ono što svakako žele izbjeći je unificiranost. Vina danas sve više međusobno nalikuju  neovisno o klimi i podneblju iz kojeg dolaze. Koncentrirana su, s visokim udjelom alkohola i drva, teško se piju i teško slažu s hranom. Vrlo često ćete ih čuti kako za svoja vina kažu kako ona nisu “high-tech”  nego upravo suprotno, to su „man made“ vina.

Godišnja proizvodnja iznosi oko 150 000 boca. Glavne osobine koje krase vina Poderi Colla su izvornost i prirodnost – sorta i terroir u prvom su planu a od vinograda do boce cilj je doći uz što manju tehnološku manipulaciju (koncentriranje, filtriranje i sl) i što manje aditiva (enzimi, tanini, kvasci, itd). Na ovaj način stvaraju se bezvremenski klasici, vina ugodna za piti koja se lako sljubljuju s hranom na način da ju nadopunjuju, što istovremeno upotpunjuje i vino.

CURVA

GENERACIJAMA DUGA TRADICIJA

Povijest obitelji Colla odavna je povezana s vinogradarstvom i vinarstvom. Prvi pisani tragovi datiraju iz 1703. godine kada se prvi puta Carlo Colla spominje kao proizvođač vina i započinje tradiciju koja neprekinuto traje kroz stoljeća. 1960ih Beppe Colla usmjeravala vinariju na put do zvijezda postavši glavnim  utemeljiteljem Alba DOC (Denominazione di Origine Controllata – kontrolirano porijeklo). Beppeova kći, Federica, nakon sveučilišne diplome i specijalizacije na smjeru Wine & Liquor Management u Parizu odlučuje krenuti očevim stopama. Njegov 19 godina mlađi brat, Ernesto (“Tino”) Colla, također gradi reputaciju u vinskom svijetu. Nakon završetka prestižne enološke škole Scuola di Enologica Alba, debitira u Burgundiji prije povratka u rodni Piemont. Po povratku se udružuje s Federicom i tako, 1993. godine, nastaje vinska kuća Poderi Colla kakvu danas poznajemo.

I Colla nella cantina

VINOGRADI

Imanje Poderi Colla rasprostire se na tri strane:

TENUTA RONCAGLIA dom je povijesnog Barbaresca i proteže se na 13 hektara od kojih je 8 zasađeno vinovom lozom na nadmorskoj visini od 240 do 280 metara.

ASCINE DRAGO s ukupno 25 hektara, od čega je 12 pod lozom na brdu zvanom “Bricco del Drago” od kud potječu vina istoimeni Bricco del Drago i Nebbiolo.

AZIENDA AGRICOLA DARDI LE ROSE nalazi se u općinskoj četvrti Monforte d’Alba, gdje pokriva ukupno 6 hektara, u cijelosti pod nebbiolom.

CURVA

COMITATO GRANDI CRU D’ITALIA

Vina Poderi Colla od 2007. godine nose oznaku COMITATO GRANDI CRU D’ITALIA kao garanciju izvornosti, kvalitete i dosljednosti koja se prati i kontrolira kroz najmanje 20 godina unatrag.

Vina možete nabaviti u vinoteci Bornstein, Kaptol 19, Zagreb. www.bornstein.hr

 

tekst: Nataša Dević

fotografije: Arhiv vinarije Poderi Colla