Slavonski Brod mjesto gostoljubivih domaćina, finih jela i dobrog vina

Samo dva sata lagane voženje od Zagreba i već ste u Slavonskom Brodu. Grad između rijeke Save i Dilja. To je veoma staro naselje. Prije 2000 godina na njegovu mjestu nalazila se rimska Marsonia. Kroz SL.Brod prolaze važne prometnice koje vode prema Zagrebu, Budimpešti, Sarajevu i Beogradu. U samom gradu nalazi se i granični prijelaz za BIH. Neke od poznatih osobe rođene u Sl.Brodu: Dragutin Tadijanović  ( pjesnik) , Mia Čorak Slavenska ( balerina), Marijo Mandžukić ( nogometaš), Zoran Šprajce ( voditelj), Zdenko Runjić ( skladatelj), Ivica Račan i Zdravko Tomac ( političari), Andrija Štampar, Krešimir Blažević ( osnivač grupe Animatori).

 Što posjetiti u Sl.Brodu?

Kuća Brlićevih

Obiteljska kuća sagrađena krajem 18. stoljeća na glavnom gradskom trgu, nestala je u velikom požaru 1882., a na njezinom mjestu podignuta je 1885. moderna neoklasicistička jednokatnica, danas spomenik kulture pod zaštitom.

Ivana Brlić Mazuranić

Rođena u Oguinu, a sa 18 godina udala se za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, sa kojim seli u Brod na Savi (danas Slavonski Brod), gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu. Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta te su tako i nastali romani za djecu „Čudnovate zgode šergta Hlapića“ i „Priče iz davnine“.

 

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić
Dječja manifestacija koja nastavlja tradiciju susreta koji traju od 1970. u spomen na veliku hrvatsku spisateljicu koja je svoj djeci svijeta podarila prekrasne priče. Obuhvaća obilje programa namijenjenih djeci poput dramskih, likovnih i kompjutorskih radionica, kazališnih predstava, igraonica, pričaonica, susreta s književnicima, izložbi, glazbeno-scenskih programa i sl. Održava se u Sl. Brodu tijekom travnja.

 Franjevački samostan ( barok)

Franjevci djeluju u Slavoniji od 13. st. i najvjerojatnije i u samom gradu Brodu. Stoga oni daju Slavonskom Brodu vjersku, kulturnu, gospodar-stvenu, ali i političku fizionomiju.

Knjižnica, arhiv, poznata kronika i glazbeni arhiv govore o visokoj kulturi te školstvu koje potječe iz samostana već koncem 17. st. Vrijedni sakralni predmeti i slike svjedoče o jakoj vjerskoj tradiciji koju su franjevci njegovali ilegalno i u tursko doba te do 1754. kao župnici i vjeroučitelji.

Ispred samog samostana nalazi se spomenik Dragutinu Tadijanoviću koji je jedan dio svoje školske mladostio boravio u njemu.

Trđava Brod

U Brodu, jednom od važnih strateških i prometnih mjesta koje je kontroliralo granični prijelaz prema Turskoj i povezivalo glavne trgovačke putove, Austrija u vremenu 1715.-1780. gradi veliku Carsku i kraljevsku slavonsku pograničnu tvrđavu Brod na rijeci Savi, koja zajedno s utvrđenim slavonskim baroknim gradovima Osijekom i Starom Gradiškom pripada velikom obrambenom sustavu na granici prema Turskom carstvu kojeg je u prvoj polovici 18. stoljeća koncipirao princ Eugen Savojski. Tvrđava pravilnog zvjezdolikog oblika koji je diktirao ravničarski teren zidana je zemljanim nabojem, opekom, drvetom i djelomično kamenom a bila je predviđena za smještaj 4.000 vojnika, većinom pješaka i 150 topova.

Brod je kroz cijelo 18. i veći dio 19. stoljeća bio grad malih drvenih kućica pokrivenih šindrom ili daskama. U slučaju turskog napada grad se trebao porušiti da artiljerija ima slobodan brisani prostor oko tvrđave.

Tvrđava Danas:

U obnovljenom dijelu jugozapadnog dijela kavalira, na bruto površini od 1.800 četv. m danas se smjestila jedinstvena Galerija Ružić s prvim stalnim postavom suvremene hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. U Galeriji se može razgledavati više od 400 umjetnina iz vrijedne zbirke hrvatskog kipara i slikara, Branka Ružića, rođenjem Brođanina (Slavonski Brod, 1919. – Zagreb 1997.), te njegovih suvremenika i prijatelja. U izložbenom salonu Galerije se, uz kostimirane lutke graničarskih vojnika u prirodnoj veličini, nalazi i maketa tvrđave koja u potpunosti dočarava vojnički život na granici Austro-ugarskog carstva u 18. i početkom 19. stoljeća.

U centru tvrđavskog trga stoji barokna tvrđavska crkva Sv. Ane, koju su s južne strane zatvarale dvije zgrade – Slavonska kasarna koja je obnovljena te je danas u njoj sjedište Klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića i kasarna štaba. Upravo na tvrđavskom trgu organizirane turističke grupe, prethodno najavljene u Turističkoj zajednici imaju prigodu nazočiti “living history” programima u kojima sudjeluju posebno angažirani pojedinci kostimirani u odore husara 12. Slavonske husarske regimente iz druge polovice 18. stoljeća, kao i drugi likovi iz tvrđavske prošlosti poput tvrđavskog zapovjednika i pisara, tvrđavskih stražara i zanatlija i dr.

Tu je prvi svjetski muzej tambura u obnovljenom kazamatu zapadne kurtine u tvrđavi Brod u kojem možete razgledati više od 60 ručno izrađenih eksponata; aktivno sudjelovati u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti i uživati u multimedijalnim prezentacijama. Vrata pored muzeja tambure nalazi se stara ljekarna i vrata dalje prikaz zatvoran odnosno mućionice.

Sport i rekeracija

Šetnicom uz Savu možete doći do sportsko – rekreacijskog centar gdje se nalaze novo otvoreni zatvoreni i otvoreni bazeni, nogometno igralište, biciklističke staze, najveća pješćana plaža u Slavonij – Poloj.  Na samoj rijeci Savi nalazi se Splavarska ulica. Tu se živi, kuha i uživa na suncu.

Domovinski rat

Nesmije se zaboraviti da je u Slavonskom Brodu poginulo 27 djece, što je brojka cijelog jedno razreda te je njima u spomen podignut spomenik oko kojeg se nalazi dječje igralište.

 Planovi u budućnosti:

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju u razdoblju 2014. – 2020. godine te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbano područje Slavonski Brod je jedno od sedam Urbanih područja/aglomeracije u RH koje su prošle na Pozivu za dodjelu sredstava od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Iznos od oko 30mil.Eura uložilo bi se u obnovu, te bi obogatio turističku ponudu Slavonskog Broda a time i više dolazaka i noćenja.

Projekti:

– „Kuća Tambure – Slavonska notna bajka“ uredit će se sjeverozapadni dio kavalira Tvrđave Brod ukupne površine od 2.500 m2.

-Multimedijalni centar, centar za kulturnu baštinu“-Kompletno infrastrukturno uređenje Barutane u Tvrđavi Brod i njezino pretvaranje u Multimedijalni centar, Centar za kulturnu baštinu

– “Izgradnja hotela na uzoru izvorne zgrade Kasarna štaba u Tvrđavi Brod, Slavonski Brod“.

– “Tvrđava znanja, iz prošlosti u budućnost“-Cilj projekta je revitalizacija sjevernog kavalira Tvrđave Brod te njena višenamjenska uporaba kroz kreiranje novih sadržaja. Međunarodni edukacijski centar.History vistor centar (Muzej Vojne Krajine). Šetnica s vrtovima – nalazit će se na krovu sjevernog kavalira, prostor je zamišljen kao vidikovac i odmorište i prilika turistima za odmor i uživanje u pogledu.

– „Uređenje Kuće Brlić“- Unutarnja obnova Kuće Brlić, te njeno otvaranje za javnost kao izložbeno-muzejskog prostora, čime bi Kuća postala veoma značajan čimbenik turističke ponude grada Slavonskog Broda. Predviđeno je i postavljanje skulptura s likovima iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić u okviru projekta „Brod-grad iz bajki“. Skulpture bi se postavile na frekventnim lokacijama u centru grada.

Turistički informativni centar

Smjestio se na glavnom gradskom trgu odmah preku puta kuće Ivane Brlić Mažuranić. U TIC-u možete dobiti sve potrebne informacije o Sl.Brodu i okolici te kupiti neki od lijepih suvenira.

Malena i Klepetan

U mjestu Varoš samo 5 km od centra Slavonskog Broda nalazi se tri gnjezda, a jedno je poznato po velikoj ljubavi roda Malene i Klepetana. Malena zbog ozlijeđenog krila ne može odletiti na jug sa ostalim rodama, te prezimi u štali kod gospodina Vokića koji se o njoj brine od prvog dana. Do ove godine ukupno je ispračeno na jug 59 rodića koji su se izlegli, a uskoro bi ih mogla biti još 7. Rode dolaze uvijek u iste dane u skoro u isti sat. Dolaze 23.4. između 14-18sati, a odlaze 28.8. u 14 sati i tada nastaje velika tuga za sve mještane, a i za Malenu jer ona ne može odletiti sa svojom obitelji. Prekrasna je to priča, a i rode su toliko pitome da im više ne smetaju ni kamere, niti posjetitelji, oni se ponašaju kao da ih nema i žive svoje ljubavni život.

 

 Gjde jesti, piti, degustirati?

OPG “Rodino gnijezdo” obitelji Tonkić. Nalaze se u istoj ulici gdje su Malena i Klepeten.

OPG TONKIĆ  je neumorno u promoviranju slavonske tradicije, ali  i šokačkog turizma. ‘Rodino gnijezdo’ nema veliki smještajni kapacitet, ali manjim grupama turista može priuštiti nezaboravan ugođaj, bogat i raznovrstan program i nešto što ne mogu dobiti ni u jednom hotelu. Prisan, domaćinski, gotovo obiteljski ugođaj, koji se osjeti na svakom koraku, u svakom pripremljenom jelu, dogovorenom izletu i druženju. Cijela obitelj brine o gostima, koji se nakon samo jednog posjeta redovno pretvaraju u prijatelje kuće, jer Tonkićima ništa nije teško, a u autentičnom slavonskom ugođaju, uz vrhunsku hranu i piće,  rado će gostima zasvirati i zapjevati.

Obavezno treba probati fiš-paprikaš od šarana i smuđa, pohanog šarana i nezaobilazne kulenove seke.

https://www.facebook.com/rodinognijezdo/

Konoba Brešić

Jedan od ponajboljih brodskih kuhara Tihomir Krijan,   nakon  godina rada u inozemstvu, hotelima na jadranu i na kontinentu, danas vodi  svoj restoran – kultnu Konobu Brešić.

Osnova ponude ovog restorana je domaća slavonska kuhinja na moderan način. To je  zapravo ono po čemu je vlasnik i gavni kuhar prepoznatljiv i čemu je zadnjih nekoliko godina u potpunosti posvećen.

Naime Tihomir Krijan je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Brodsko posavske županije i punopravni član Kuharskog saveza Hrvatske, i za njim su višegodišna natjecanja u Kuharskom kupu, te osvajanje zavidnih pozicija ( zlatne, srebrne i bronačne medalje).

Jela od mesa crne slavonske svinje, maštovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskog buta, rolani svinjski lungić u kombinaciji sa slatkim umacima od šljiva, , pijetao na slavonski, lovački gulaš, deserti s namazom od žira samo su dio repertora kojim ovaj maštoviti kuhar osvaja priznanja .

Svježe domaće namirnice, stari  recepti i moderne tehnike kuhanja recept su za uspjeh kojeg se pridržava ovaj rastoran.

https://www.facebook.com/pages/Konoba-Bre%C5%A1i%C4%87/134626563328713

TIRITLI- kolač brodske povijesti

Kreativna Brođanka Jozefina Birindžić ima udrugu i kuharicu Moj gastro, te web stranicu na kojoj od zaborava čuva tradicisjke recepte

Iako joj kuhanje i pečenje kolača nije struka, ne samo da uživa u smišljanju i pripremanju slano-slatkih delicija nego je  osnovala udrugu Moj gastro, kako bi što primjerenije očuvala kulturu tradicijske kuhinje

Što je to tiritl, pojasnila je Jozefina Birindžić iz Udruge “Moj gastro”.
“Tiritl je kolačić koji se proizvodio još prije 300 godina, a o njemu je pisao i gdin Toldi u svojoj 101 priči. Zaintrigirao me njegov zanimljivi naziv, ali i njegov zanimljiv način pripreme. Kolačić se sastoji od prhkog tijesta i punjenja s orasima i makom. Zanimljivog su izgleda, a odlučila sam ga pokušati promovirati kao brodski kolač jer sam primijetila da za njega nema recepta na Internetu. Znamo da je kolač iz Broda jer je recept za njega dala gospođa iz Starčevićeve ulice, a s obzirom da može dugo stajati, mogao bi postati jestivi suvenir. Pozvali su me iz Turističke zajednice da sudjelujem u programu Svijeta bajki, rado sam se odazvala i smatrala sam da i ovaj kolač pripada brodskoj povijesti”, rekla je Birindžić .

Hotel, restoran i vinarija Stupnički Dvori ( ex Zdjelarević dvori)

Hotel i vinarija Stupnički Dvori, u Brosdkom Stupniku, 25 km od Slavonskog Broda prema Novog Gradiški, obuhvaća poznati restoran koji nudi tradicionalne specijalitete i vinariju u okviru objekta s domaćim vinima. Hotel je okružen prekrasnim vinogradima na brežuljcima Dilja te sadrži udobne sobe. U restoranu se poslužuju ukusna tradicionalna jela tipična za okolnu regiju.

Jedna je to  među prvim privatnim vinarijama u Republici Hrvatskoj. Od 1985. godine stvaramo kvalitetna vina te novim tehnologijama dižemo stepenicu više. Za kvalitetu vina prvenstveno je zaslužno područje na kojem se vinograd nalazi. Srećom, uvjeti naših vinograda su gotovo savršeni, jer crpe potrebite nutrijente iz mineralno bogatog područja Dilj gore.

Prostor je namijenjen za vjenčanja, grupe koje dolaze ciljano, obiteljske vikend ručkove, rođendanske proslave. U okolici su i biciklističke staze. Specijalitet su im mesena jela, domaća sarma i punjena paprika.Kapacitet hotela je 15 soba, a restoran sa 180 mjesta.

http://www.stupnicki-dvori.hr/

Smještaj u Sl.Brodu

Hotel Savus 4*

Hotel se nalazi u centru na glavnom trgu Sl.Broda, samo 50 metara od rijeke Save. Gostima su u ponudi luksuzo opremljene sobe, restoran, kavana. Ukupno 15 soba. Sa terase hotela Savus pogled je na rodnu kuću Ivane Brlić Mažuranić i rijeku Savu.

http://www.savus-hotel.com/

Hotel Central  3*

Otvoren je 2008 g. smješten je u glavnoj ulici u samom centru Sl.Broda. Sadrži 15 de luxe soba i jedan apartman. U sklopu nalaze se kavana i restoran.

http://www.hotelcentralsb.hr/

Hotel Art 4*

Hotel Art nalazi se na samo 800 m od Trga Ivane Brlić-Mažuranić, u samom centru Slavonskog Broda. Gosti mogu posjetiti gradske znamenitosti, galerije i spomenike smještene na 10 minuta hoda od hotela. Ukupno ima 37 smještajnih jedinica, te je pogodan za poslovna ili proputovanja, a i turističke grupe i individualce. Hotel je poznat po tome što je uvršten u Bike Friendly hotel. Hotel ima wellness te se posebno istiće restoran Vidikovac s jedinstvenim pogledom na čitav grad Slavonski Brod.

https://www.art-hotel.hr/hr/

Slavonski Brod nikako nemojte zaobići ako putujete auto-putom, jer samo par minuta što siđete sa glavne ceste, već ste u centru grada, uz rijeku Savu, kažu stanovnici Slavonskog Broda, na najduljem trga u kontinentalnoj Hrvatskoj i obavezno nešto pojedite u obližnjim selima i nezaboravite posjetiti Varoš, rode i vinogade.

https://www.tzgsb.hr/

Tekst i fotografija: Andrja Milas, Relaxino