Putovati u neku zemlju znači iskušati i njihova jela i na taj način pokušati shvatiti njihov temeperament. Ovaj put je izbor pao na Tajland, zemlju tisuću osmjeha. Kako je većina jela na Tajlandu ljuta, čudim se što se Tajlanđani većinu dana blaženo smiješe. Bilo kako bilo, Tajland je prva zemlja u kojoj sam otišla na tečaj kuhanja i to zahvaljujući hotelu Dusit Laguna Resort u Phuketu. Tečaj je bio zabavan i jednostavan, svi sastojci su bili unaprijed spremni, tako da smo na pripremu izgubili minimalno vremena. Naša učiteljica bila je simpatična i davala je jasne upute tako da smo u roku sat i pol vrlo lako svladali pripremu četiri tipična tajlandska jela, koja smo, dakako na opće veselje, odmah i isprobali. Naučili smo raditi tradicionalnu tajlandsku salatu od papaje sa sušenim račićima koja može biti ljuta koliko ste to vi u stanju podnijeti, kremastu pikantnu juhu od piletine i kokosa, pržene škampiće u tijestu (posve drukčiji od naše inačice) te zeleni goveđi curry. Zgodno je što je za pripremu svakog jela trebalo najviše deset minuta, kolike bi se naše domaćice spasile da mogu biti tako brze i efikasne u kuhinji?
Tajlanđanima je hrana oduvijek bila iznimno bitna u životu i zbog toga se međusobno ne pozdravljaju s Bok, kak si? nego s Bok, jesi li već jeo? U svijetu je tajlandska kuhinja među najcjenjenijima, svojedobno je čak u popularnosti pretekla kinesku kuhinju i to vjerojano zbog svoje rafiniranosti i upotrebe raznovrsnih, fino izbalansiranih sastojaka. Tajland je najveći proizvođač i izvoznik riže na svijetu pa se uz svako tajlandsko jelo servira riža, bilo kuhana bez ičeg ili prepržena. Na Tajlandu ćete na svakom koraku primjetiti mini kuhinju na kotačima u kojoj će se spremati jednostavna, ali i kompliciranija jela-već prema ukusu. Naime, puno stanovnika većih gradova su podstanari i kako im gazde brane kuhati, hrane se vani, a zanimljivo je da se mogu obilato najesti i za manje od dolara. Kako je Tajland i morska i planinska zemlja, tako regionalno varira i njihova prehrana, no na svakom koraku možete jeftino nabaviti plodove mora, poput ribe, jastoga, rakova, lignji i škampa, a zahvaljujući velikim količinama kokosovih oraha, kokosovo mlijeko je čest sastojak gustih juha i curryja. Tajland obiluje egzotičnim voćem, a glasovit je ananas iz Phuketa koji je posebno sladak i sočan. Tajlanđani jedu vrlo zdravo, koriste malo ulja, uglavnom kokosovog, puno povrća i začina koji-poput čilija-ubrzavaju metabolizam i probavu. Uopće ne koriste sol i papar, što ne znači da im je hrana bljutava, dapače. Slanoću u jelu postižu dodavanjem fish saucea (Nam Pla)- to je slankast, smeđi umak ribljeg mirisa, a dobiva se od račića ili malih riba koje su dugo vremena fermentirale na suncu, a umjesto papra ljutinu jelu daju džumbir, galangal ili lemongrass. Nžalost, u Hrvatskoj se ne mogu nabaviti svi sastojci potrebni za tajlandska jela, mada ih svakih danom ima sve više. Ako ste avanturistički raspoloženi, provjerite na policama većih samoposluga ili u dućanu s kineskim sastojcima i vjerujte nam na riječ, neće vam biti žao. Sastojci su uglavnom vrlo kratko prže i to u woku, vrlo zdravoj posudi tako da im ostaju sva pozitvna svojstva, vitamini i minerali. Da bi hrana bila brzo gotova, zapržena izvana, a još sočna iznutra za tajlandski način kuhanja morate svladati sjeckanje sastojaka na sitne zalogajčiće, koji su dovoljno veliki da ih ne morate rezati. Naime, na Tajlandu uz jelo ne serviraju noževe, jede se tako da se u lijevu ruku uzme vilica kojom se hrana smješta na žlicu koja je u desnoj ruci. Smatra se iznimno nepristojno jesti vilicom. Obično se jede tako da se naruči riža, pirjano i sirovo povrće umjesto salate (poput krastavca) i nekoliko glavnih jela pa svatko za stolom proba malo od svakog jela-što je vrlo praktično, zadovoljite znatiželju i jedete raznovrsno.
tekst i fotografije: Aleksandra Žarak
Be the first to comment