Vinskim putevima Korčule i Pelješca

Novinari iz Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske imali su priliku otkrivati eno-gastro ljepote hrvatskoga juga u organizaciji Udruge G.E.T., koja promiče gastronomiju, enologiju i turizam. Hrvatska gospodarska komora prepoznala je njihov rad i pomogla ostvarenje ovog studijskog putovanja, pa su i G.E.T.-ovci prepoznali značaj naziva ‘Vina Mosaica’ kao jedinstvenog branda za hrvatska vina. Prvi dio mozaika koji su pokazali javnosti na svoj način, bili u su otok Korčula i poluotok Pelješac, u sastavnom dijelu nazivnika ‘Vina Croatia – Dalmatia’.

5-VukasPrvog dana posjetili smo vinariju Vukas u Orebiću, a drugi dan je bio posvećen Korčuli i njezinim vinogradima. Najprije Lumbarda sa znamenitim grkom, a potom u Smokvici i Čari – rukatac i pošip. U Lumbardi nas je doslovce zasupnula ljepota novoposađenih vinograda na jugozapadnoj strani vinara Frane Miline Bire. Teško je naći riječi da se opiše ljepota mjesta i 11.000 sadnica grka i plavca. Inače, lumbardska udruga vinara ima sedam članova koji proizvode grk i bave se turizmom. Posjetili smo i vinariju Toreta, a kraj dana dočekali u palači Lešić Dimitri, restauriranoj biskupskoj palači iz 18. stoljeća.2-Toreta-vinarija

Potom smo se opet vratili na Pelješac, a put nas je najprije doveo do Kune i njihove poljoprivredne zadruge u kojoj smo kušali rukatac, rose i plavac. Bili smo i kod vinara Miličića, koji trenutačno u podrumu ima oko 400.000 litara i svakim danom ih uspješno prazni prodajom u velikim trgovinama. Onda još jedan čaroban trenutak: tunelom kroz brdo stigli smo do znamenitih vinskih položaja Dingač i Postup. Ni to nije lako opisati. Treba vidjeti! U Kuni pelješkoj posjetili smo vinara Palihnića, a onda natrag u konobu Antunović na još jednu dobru večeru.

Zadnjega dana bili smo u dvije iznimne vinarije. Korta Katarina je super moderna vinarija u okolici Orebića. Vlasnici su Amerikanci, a sve poslove rade naše ljudi. Tu je iznimna enologinja Nika Silić Maroević i voditelj Ivo Cibilić. Njihov pošip zadnje dvije godine dobija nagrade na Decanteru.

O vinaru Frani Milošu puno je toga napisano, ali još jedan dolazak k njemu potvrđuje ono što smo svi znali – Stagnum je kralj plavaca. Taj čovjek je umjetnik ne samo u konobi, već i u drugim poslovima kojih se primi, kao primjerice u fotografiji.

Završetak putovanja, bar što se gastronomije tiče, bio je posjet OPG-u ‘Banovi dvori” u Tišnjanskoj Dubravi nedaleko Pirovca. Maslinik, vrt, ovce, konoba i neizbježna peka bili su itekako zanimljivi našim inozemnim gostima. I preostalo nam je da se vratimo u Zagreb, te na kraju još jednom pozovemo G.E.T. da priredi novo uzbudljivo putovanje.

 

Tekst: Vjekoslav Madunić
Foto: Ivana Tepeš Galić/G.E.T.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.