Antun Nišević, chef kuhinje hotela Jadran, Seget Donji

Antun Nišević, šef kuhinje u hotelu Jadran, u Segetu Donjem kod Trogira, kuhar je specijalist s izvrsnim poznavanjem hrvatske, internacionalne, njemačke i mađarske kuhinje. Ima dugogodišnje iskustvo kao šef, ali i kao voditelj restorana i hotela.

jadran 6Predstavljao je autohtonu hrvatsku kuhinju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, a iste godine osvojio je prvo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika Hrvatske.

1986. godine osvojio je drugo mjesto na natjecanju ugostiteljskih djelatnika bivše Jugoslavije. Od tada mu je karijera u stalnom usponu. Među ostalim, vodio je u Splitu restoran Koralj u vlasništvu Tomislava Ivića i hotel Kastel u Kaštelima…

Nišević aktivno sudjeluje kao član prosudbene komisije na skoro svim natjecanjima kuhara u cijeloj Hrvatskoj. Osnivač je kuharske udruge Trogirski kogo s kojom sudjeluje u društvenim događanjima grada Trogira i Splitsko-dalmatinske županije sa svojim hladnim i toplim jelima (specijalitet je pečeni gof od 25 do 30 kg punjen suhim smokvama ).

Član je udruge kuhara mediteranskih i europskih regija, te jedan od pokretača Akademije Coolinarika u Splitu u kojoj vodi i obuku mladih kuhara.

jadran 1

Recept: Rižot s morskim plodovima i motrom            jadran 5

Potrebne namirnice: (4 osobe)
– 320 grama riže arborio
– 300 grama svježe rajčice
– 200 grama očišćenih kozica
– 200 grama mesa školjaka (kućice, brbavice, dagnje…)
– 300 grama očišćenih i na kolutove narezanih liganja
– maslinovo ulje
– 150 ml bijelog suhog vina
– riblji temeljac za podljevanje
– 2 česna češnjaka
– 150 grama ljutike
– peršin
– sol i papar po potrebi
– 150 grama motra (petrovac)
– 100 grama maslaca
– 80 grama parmezana
– 50 grama kapara

Ovo je jedno od najpoznatijih i najpopularnijih jela talijanske kužine, a može se pripremiti na razne načine.
U svakom slučaju potrebno je poštivati osnovne principe za pripremu jela od riže na talijanski način.
Riža za rižota je oblijeg i krupnijeg zrna koja sve sastojke povezuje u cjelinu okusa koji vam se ureže u pamćenje.

Način pripreme:
Na ugrijanom maslinovom ulju popržiti ljutiku, dodati češnjak kratko samo da pusti svoj miris, zaliti sve s bijelim vinom, pustiti da se malo reducira jer dodatkom vina ljutika i češnjak će omekšati. Prva faza je dodavanje lignji da puste svoj šug, zatim meso školjaka i kozice kratko prodinstati te na sve skupa dodati oguljenu i narezanu rajčicu i kapare. Kada se sve sjedini dodati rižu i sve zajedno miješati na laganoj vatri da se sjedini. Ugodno začiniti, dodati rižu i motar, postepeno miješajući i podlijevati ribljom juhom ili ribljim temeljcem sve dok rižoto ne bude kuhan al dente.
Na kraju kada se sve lijepo sjedinilo i kada smo dobili prekrasni rižot, dobro treba prekontrolirati ukus i dotjerati ga još slasnije uz dodatak maslaca i parmezana. Servirati ga na toplom pjatu i mora se jesti dok je vruć. Uz rižot servirati malo parmezana i posuti s kosanim peršinom.

jadran logo

Tekst i fotografija:  Rene Karaman

Više informacija o hotelu:  Hotel Jadran, Seget Donji