Tajna očuvanja našeg zdravlja leži u umijeću prilagođavanja promjenama u prirodi. Kao što se odijevanjem prilagođavamo različitim godišnjim dobima, važno je i načinom prehrane pratiti promjene u prirodi. Neke namirnice i načini pripreme griju naš organizam, dok ga druge namirnice i načini pripreme hlade. Stoga je važno znati prilagoditi načine pripreme namirnica određenom godišnjem dobu, kako bismo očuvali zdravlje, održali imunitet na visokoj razini, ali i iskoristili maksimum svog potencijala te uživali u promjenama i izazovima svakog godišnjeg doba.
Stoga će ova serija knjiga (Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima) donijeti načine pripreme jela, odnosno recepte i jelovnike koji će vas na jednostavan i praktičan način uputiti kako se hraniti najzdravije u svakom godišnjem dobu.
Oni su nastali iz dugogodišnjeg iskustva Jadranke Boban Pejić, koja već dvadesetak godina održava seminare kuhanja prema godišnjim dobima te savjetuje kako uživati u mirisima i okusima sezonskih namirnica, a pri tome brzo pripremati jela. Ovo je svojevrstan “best of” iz bogate riznice iskustva pionirke i prvog imena prirodne prehrane u Hrvatskoj.
Juha od krastavaca i tofua
Osvježavajuća, hladna juha, idealna za vruće ljetne dane.
1 l temeljca od povrća
150 g tofua
2 velika krastavca
2 mlada luka
1 jušna žlica limunovog soka
2 jušne žlice bijelog misa
¼ žličice cayenne začina
svježi bosiljak
Temeljac od povrća možete napraviti kuhanjem različitih vrsta povrća u vodi 20 minuta ili dodavanjem praha od povrća (možete ga naći u bio&bio trgovinama). Jušna žlica praha dovoljna je na litru vode, potrebno je samo prokuhati 1 do 2 minute. Ohladiti temeljac. Krastavce oguliti, prerezati na pola i žličicom izdubiti, odnosno izvaditi sjemenke. Polovice krastavaca narezati na komade debljine 1 centimetar. Mladi luk narezati na sitno. Narezani krastavac, mladi luk, limunov sok te miso i cayenne promiješati ručnim mikserom u kremastu juhu. Ukrasiti svježim sjeckanim bosiljkom.
Mediteran u salati
300 g zelenih mahuna
1 i ½ šalica kuhanog slanutka
1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
300 g seitana narezanog na kockice
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 jušna žlica rižinog octa
1 jušna žlica tamarija
½ vezice vlasca
ulje
brašno 850
Narezati seitan na kockice i uvaljati u brašno pa popržiti na suncokretovom ulju. Izvaditi na papirnati ubrus da se ulje ocijedi. U loncu zagrijati vodu 3 do 4 cm visine, posoliti prstohvatom soli i zakuhati. Očistiti mahune, oprati ih pa prerezati na pola ili na trećine. U kipuću vodu ubaciti mahune pa kuhati 5 do 7 minuta da omekšaju, ali i ostanu hrskave. Procijediti mahune i ostaviti ih da se ohlade. Narezati luk i samo ga uroniti u kipuću vodu pa izvaditi da se ohladi. Na sitno nasjeckati vlasac. Pomiješati slanutak, ohlađene mahune, luk i seitan. U šalici pomiješati i zamutiti rižin ocat, tamari i maslinovo ulje pa sve preliti preko salate.
Napomena: Umjesto seitana možete upotrijebiti i prženi tofu ili tempeh. Ukoliko želite izbjeći prženje, možete upotrijebiti dimljeni tofu ili samo kuhani seitan ili tofu.
Salata od mrkve
Mlada mrkva i hrskavi bademi uz nekoliko dodataka. Kao prilog, ali može biti i lagani obrok.
2 šalice krupno naribane mrkve
4 jušne žlice grožđica
4 jušne žlice prženih i sjeckanih badema
4 jušne žlice sjeckanog peršina
4 jušne žlice sitno sjeckanog mladog luka
Umak:
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 jušna žlica limunovog soka
1 čajna žlica jabučnog sirupa
½ čajne žlice senfa
2 jušne žlice vode
Namočiti grožđice desetak minuta u vodi s prstohvatom soli. U zdjeli pomiješati sve povrće te dodati grožđice. Umiješati sve sastojke za preljev i preliti preko povrća.
Napomena: Naribani celer, jabuke i prženi orasi umjesto badema također mogu biti vrlo ukusni u ovoj salati.
Be the first to comment