Recept je od poznatog chefa Branka Ognjenovića
Musaka od patlidžana jelo je koje svoje korijene ima na području istočnog Mediterana te je pronašlo svoj dom u mnogim orijentalnim kuhinjama. Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu.
Recept za 6 osoba
Vrijeme pripreme 45 minuta
mljeveno juneće meso 850 g
luk 1 komad
patlidžani 4 komada
sol 20 g
papar 10 g
jaje 4 komada
brašno 200 g
maslac 50 g
ribani sir 70 g
muškatni oraščić 10 g
ulje 200 ml
mlijeko 500-800 ml
Patlidžane narežemo na ploške, posolimo te pustimo da odstoje desetak minuta kako bi pustili višak vode. Zatim ih ocijedimo i obrišemo. Od brašna, jaja i mlijeka napravimo glatku smjesu u koju umočimo svaku plošku patlidžana koje zatim pržimo u ulju. Izvadimo ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Sitno sjeckani luk prepržimo na ulju te dodamo mljeveno meso, sol i papar. Vatrostalnu posudu premažemo s maslacem, posipamo s malo krušnih mrvica te slažemo red patlidžana i red mesa. Zadnji red završimo s patlidžanom, posipamo s ribanim sirom te zapečemo u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Nakon petnaestak minuta izvadimo iz pećnice te zalijemo royal smjesom koju smo napravili od jaja, mlijeka i muškatnog oraščića te nastavimo peći. Musaka je gotova kada se smjesa stisnula. Serviramo uz salatu po izboru.
Be the first to comment