Recept: Karamel torta s orasima

Tijesto:

Zvijezda stolni       20 dag

Šećer u prahu        10 dag

Vanilin šećer          1 kom

Jaja                          2 kom

Brašno                    30 dag

(pola oštro, pola glatko)

Kakao u prahu         5 dag

Prstohvat soli

Omekšali Zvijezda stolni sobe temperature pomiješamo sa šećerom u pranu i vanilin šećerom. Kad se sastojci spoje dodamo jaja, bračno koje smo prosijali s kakaom u pranu i prstohvat soli. Tijesto oblikujemo, prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku na 30 minuta.

Izvadimo tijesto iz hladnjaka, razvaljamo na pobrašnjenoj površini debljine 4 mm. Utisnemo tijesto u kalup i zamrznemo na otprilike 2-3 sata.

Pećnicu ugrijemo na 180  ºC i pečemo smrznuto 6-7 minuta. Pečeno tijesto ohladimo pa zatim stavljamo kremu.

Krema:

Šećer kristal                                                   150 dag

Slatko vrhnje                                                 2,5 dcl

Zvijezda stolni                                               150 dag

Šećer rastopimo u karamel. Smanjimo vatru i dodamo slatko vrhnje. Miješamo na laganoj vatri sve dok se šećer ne spoji sa slatkim vrhnjem. Maknemo s vatre i ohladimo. Zatim dodamo omekšali Zvijezda stolni i miješamo sve dok se smjesa ne spoji.

Kremu ulijemo u ohlađeno tijesto i vratimo u hladnjak na otprilike pet sati.

Ohlađenu tortu skinemo iz kalupa i dekoriramo polovicama oraha koje smo prepržili otprilike 10 minuta u pećnici na 170  ºC.

Mirjanin savjet

 Orahe možete zamijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima – bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima, itd.

 

Recept: Mirjana Špoljar