Šest savršenih recepata s lubenicom

Obožavano ljetno povrće kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timu –  donosimo jednostavne recepte i savjete za jela s lubenicom u kojima ćete uživati!

Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima – kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… Donosimo šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto. Uživajte!


Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.


Lubenica i feta sir

Sastojci za četiri male porcije:

1 kg lubenice

200 g feta sira

1 limeta

2-3 grančice majčine dušice ili mente

3 žlice maslinovog ulja

1 prstohvat soli

Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje – et voilà!

Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa


Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci za 4 osobe:

500 g lubenice

3 žlice ulja od kikirikija

3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa

2 avokada

200 g riže

1 krastavac

150 g edamame sjemenki

Sol

Neobvezno: Malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite.

Savjet: Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.


Popodnevni koktel

Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

0,3 l Tequille

0,2 l Havanna ruma

0,1 l Maraschina

0,3 l soka od maraške

Blendana lubenica

Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.


Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

150 ml soka od svježe lubenice

4 kriške krastavca

150 ml džina

100 ml svježeg soka limete

60 ml šećernog sirupa

Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca


Carpaccio s tunom

Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci za 4 osobe:

400 g sirove tune

400 g lubenice

4 žlice maslinovog ulja

100 g komorača

Sol

Neobvezno: Poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.

,

,

Lollipop

Fotografije : Falkensteiner Hotels & Residences i Unsplash